Едни снимки на стойност 670 930 лв. - няма шега, това е сумата за "Озеленяване", предвидена в бюджета на община Карлово за 2022 година.

Можем само да гадаем кога за последно е извършено косене на тревата в град Карлово, но определено това не е било скоро, съдим по снимките, на които попаднахме в социалната мрежа Фейсбук. Жителите масово се оплакват от треволяците, а общината не заема никаква позиция.

Тревистата растителност в някои части на Карлово става все по-голяма и не са взети никакви мерки, което създава предпоставки за развитие на паразити.

В дълга публикация жител на Карлово споделя, че през 2021 година сумата за "Озеленяване" отново е била приблизително 600 000 лв., а преди години е имало бюджет за "Озеленяване" на община Карлово, надхвърлящ с много 1 млн. лв. 

"На този фон - и на фона на снимките, днес четох отново коментари във Фейсбук, за това, че гражданите трябвало и можело сами да косят и поддържат както им е възможно тревата в междублоковите пространства, та дори и в по-малките улици на град Карлово. Всяка година чета това, но никога не чета за бюджета за "Озеленяване" на община Карлово, интересно.", пише Елоиз.

"А днес си направих труда да снимам пространства, които дори не са само "междублокови" - виждат се обширните кметски ливади, току над ивицата зеленина, окосена с такъв труд от общинските работници до спирката на автобусния транспорт срещу поделението в Карлово. Разликата е оглушителна, въпреки, че и двете "зелени пространства" са публични, и двете "гледат" към главния път... Още по-голяма става разликата след вестникарската будка, колеги тролоци и карловци - забележете, че там тревата е буйна дори на ивицата до пътя, и почти закрива началото на Алеята на воинската слава, не снимах какво е състоянието до паметника на загиналите карловски военни... Сега ще изскочи някой тук, за да съобщи тържествено, че община Карлово "няма вина"!, защото там трябвало да косят военните от Стрямска механизирана, ех, да се казваше тоя паметник само Паметник на Стрямска механизирана бригада... Но той, за нещастие на общината, която всячески ще се опита да "отхвърли" тая "вина", има в името си гр. Карлово... А край него сигурно гъмжи от кърлежи и всякакви животинки."

Елоиз засяга и темата за препълнените контейнери, част от които Ви показахме и в GlasNews.bg. Припомнете си:

Контейнери преливат от боклуци на карловска улица

"Малко по-нагоре, до двета групи с контейнери, доста понапълнени вече - привечер в неделя - заснех буйната растителност, направила кв. "Военно градче" популярно сред карловци тия дни. Но заснех и опитите на местни хора - останали напълно неизвестни, няма и как да очакват похвала от общинските власти - да окосят част от пространството."

Автомобил осъмна затрупан с боклук в Карлово

"Заснех и до един от препълнените контейнери за разделно събиране на отпадъци - този за стъкло - една старателно поставена щайга с подредени в нея стъклени буркани. Сигурно някой съкварталец е прочел в интернет, че "Екопак" ще идват да събират контейнерите, и че ще слагат нови...Само "новината" беше стигнала до квартала, явно.", пише още Елоиз в страницата си и допълва:

"Ние ще се оправим, колеги тролоци, от кв. "Военно градче" с тревата - ако не се оправим, тя сама ще изсъхне. Но какво ще прави общината с нейните 670 930 лв. за "Озеленяване", аз не зная - не ги виждам тия пари никъде в града, колкото и да пресмятам завишени цени на посадъчен материал, колкото и да виждам как работници се шляят с косенето на трева с дни, работят без официално обявени графици и пр...Не вярвам тия пари да са били изядени анблок, заедно с тревата и от онова конче, което дойде в най-голямата жега миналото лято в кварлата, теглейки каруца, в която стопанинът му нахвърля изрязания от него жив плет в парка под СУ "Христо Проданов"... Никаква идея нямам, колеги тролоци, как се получи така, че всички ние - карловци, жители не само на кв. "Военно градче", но и на всички други квартали, пет пари не струваме за общинското ръководсто, за да благоволи то поне да се изкаже по темата с поддръжката на общинските площи и междублоковите пространства - не да помогне, не да ги окоси, а да се изкаже по темата, без да размахва пръст, тц, колко съм капризна - обаче снимките ми, ето, на практика и на теория, струват едни 670 930 лв... Не се отказвайте да снимате, колеги тролоци и карловци - ние може и да не струваме нищо в очите на общинските ни власти, но снимките и сигналите все още струват."

Карловци питат: Докога, г-н Кмете?