Екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по храните (БАБХ) на граничния пункт "Капитан Андреево". Това съобщи пред БНР началникът ѝ Христо Даскалов.

По думите му имало спор и напрежение между инспекторите и работещи във фирмата "Евролаб 2011". От частното дружество се опитали да блокират товаренето и разтоварването на пратки от Турция, твърди Даскалов. В резултат се е образувала опашка от стотици камиони. Затова се е наложила намеса на жандармерията.

Ден по-рано агенцията съобщи, че е разширила дейността си и включила в контрола си и товаро-разтоварните работи. Държавната структура се позова на определение на Върховния административен съд, според което липсвала „нормативан и административна регулация“ на този процес на пункта. Още в петък Даскалов се оплака, че "Евролаб 2011" е докарала 30 души, които се опитали да изблъскат инспекторите.

Пращането на жандармерия на пункта се прави ден преди официално посещение на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на мястото.

Огромният скандал с „Евролаб 2011“ тръгна след като се появиха данни, че на Даскалов е предлаган подкуп, за да не предприема действия по отношение на контрола на пункта. Правителството на Кирил Петков определяше ситуацията на пункта като голяма корупционна схема. Държавата се опита да изземе дейността по взимане на проби от плодове и зеленчуци, но с няколко решения административните съдилища отхвърлиха действията ѝ.

Преди 20 май монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма "Интерпред Еврологистик", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". Договорът изтече в края на миналата година. През тази година въпросната фирма бе заменена от споменатата - "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.