"Има такъв народ" имат по-агресивна програма за намаляване на разходите, обяви служебният финансов министър Асен Василев, който отказа на Слави Трифонов пост в проектокабинета му.

Вчера във видеообръщение лидерът на "Има такъв народ" представи състава на бъдещо правителство и заяви, че е предложил на трима служебни министри - финансовият Асен Василев, икономическия Кирил Петков и образователния проф. Николай Денков, участие в кабинет с мандата на ИТН.

В своя позиция тримата обявиха, че са отказали на Трифонов заради съществени различия във визиите за финансовата политика.

ИТН няма да прави коалиции, прави собствен кабинет. Премиер - Николай Василев

Кое министерство му предложиха и защо не се чувства комфортно при това предложение?

"Аз се чувствам комфортно или в икономиката, или във финансите. От други неща не разбирам, така че няма как да бъде полезен", каза той.

Какво мисли за част от приоритетите, обявени от Трифонов, за приватизиране на ББР и концесиониране на някои от инфраструктурните обекти?

"Нека да свърши служебното правителство. След това ще си позволя да коментирам като гражданин", отвърна Василев.

"Сега имаме ясно разбиране какви са целите и задачите, които трябва да се постигнат в рамките на едно мое участие в едно правителство и имам пълна свобода на действие как да постигна тези цели и задачи. Свобода, каквато имам в момента", категоричен беше Василев.

Коя друга партия би могла да му гарантира свобода на действие - би ли приел пост при мандат на БСП или "Демократична България"?

"Не мога да спекулирам. Аз Ви казах - аз в партийно правителство не бих участвал. Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо. Честно казано, да гадаем бъдещето е нездраво. Трябва да действаме на базата на това, което е възможно в момента", отговори Асен Василев.