Да се възстанови Националният оперативен щаб, аз бих го направил, защото няма как друг да управлява кризата. Това заяви пред БНТ кандидатът за президент и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

"За последните 6 месеца служебното правителство нищо не направи. Първо не ни подготви за четвъртата вълна. Вчера научихме от министър Кацаров, че той търси респиратори, че взима някакви мерки. Защо сега, а не през лятото? Второ служебното правителство не накара хората да се ваксинират с помощта на ваксинационната кампания, която беше започнала. Аз чух президентът Радев да казва, че предишното редовно правителство е виновно за това, че хората са отблъснати от ваксините. Само че тогава бяхме достигнали до 30 000 ваксинации на ден. Когато паднахме през лятото на 1000 ваксинации на ден, очевидно имаше някакъв системен проблем, който трябваше да се реши. Сега можем да кажем, че е късно за такова решение", коментира проф. Герджиков.

Румен Радев вика служебни министри в неделя заради COVID

Той нарече заповедта на здравния министър за зелените сертификати "чудесна, навременна и много подходяща, само че за някоя друга държава". Според него налагането на тази заповед при само 20% ваксинирани води до поредно разделение на нацията.

Като действие с принуда определи той масовия наплив на хора към ваксинационните пунктове. "Действаме с принуда. Разбира се може да подкараме хората с камшици и да ги заплашим със затвор. Така направиха във Филипините. Това ли е демократичния път? Следващата степен ще бъде да забраним говоренето срещу ваксинирането", каза той и обясни, че се ваксинирал и призова всеки да се ваксинира.

Проф. Герджиков изказа мнение и за изказванията на президента Радев при последното му посещение в Брюксел. "Един държавен глава трябва да може да обсъди мерки срещу високите цени на електричеството. Мерки за това, че имаме през последните 18 месеца 70 млрд. куб. м газ недостиг. И да каже: "Разбирам! Хубаво е да флиртуваме със Зелената сделка, но нека сега, когато хората губят работата си и икономиката в цяла Европа загива, да направим една малка пауза и да помислим да как да запазим работните места и цената на тока", каза той.