Ще бъде ли Слави Трифонов водач на листа от "Има такъв народ" на бъдещите предсрочни избори?

Това ще стане ясно днес, когато партията на шоумена регистрира листите си в Централната избирателна комисия.

Още в началото на май се заговори, че Трифонов може и да не е сред бъдещите депутати в 46-тото Народно събрания.

Пръв информацията изнесе бившият му депутат – сценаристът Ивайло Вълчев, който не изключи възможността Слави да откаже парламентарната банка.

Сценаристът, не водещият! Слави слага Тошко Йорданов за лидер на ИТН?

"Това, че някой е влязъл в листата на партията за предходните избори, не означавало, че и сега има запазено място в нея - в ИТН участието в листите не се унаследявало като при аристокрацията", настоя тогава той.

Впоследствие и главният секретар на "Има такъв народ" Виктория Василева намекна, че лидерът им обмисля дали да е депутат.

"Когато регистрираме листите за народни представители, ще стане ясно дали ще бъде", посочи тя.

По думите й партията влиза в предизборната кампания в много добра кондиция.

"Членовете и симпатизантите нямаха време да си починат от предишната кампания. Надяваме се тази кампания да бъде доста по-открита и по-близо до хората", допълни Василева пред БНТ.

"Винаги сме залагали на експертното начало. Затова нашата стратегия е хората да говорят по теми и ресори, по които са професионалисти. Не сме привърженици на политиката пенкилер - един човек да разбира от всичко. Нагледахме се на подобен род политически лидери и нямаме намерения да влизаме в тази игра", категорична бе тя.

На обвинението, че Слави и най-близките му отказват да говорят открито, а пускат постове, Василева отвърна: "Никога не сме мълчали. За разлика от много други партии, ние говорим когато имаме какво да кажем и има шанс бъдем чути. Може би този момент настъпи".

Засега едно е ясно – партията не одобрява преференциялния вот, който се допуска от Изборния кодекс и няма да бъде толериран по места.

Какво би станало обаче в следващия парламент, тя не пожела да коментира спекулации: "Не съм си взела кристалната топка". Също така Василева отказа да коментира и дали ако ИТН не спечелят 121 депутатски мандата, т.е. мнозинство, биха тласнали отново парламента към трети избори.

"Ние се борим за победа - какво ще се случи, зависи от българските избиратели", заключи тя.

При избори днес: Слави с над 3% под ГЕРБ. Колко партии ще влязат в парламента?