19,1% избирателна активност към 14:30 ч. на балотажа за президентското място. Това сочат данни на "Алфа рисърч", цитирани от bTV. Информацията е на национално ниво. Към същия час миналата неделя на вота "2 в 1" социолозите измериха 19,7%.

Изборът си можем да направим в 13 234 секции у нас, а сънародниците ни зад граница – в 749. Причината за по-високия брой секции у нас, спрямо вота миналата седмица е разкриването на повече секции в болниците заради пандемията от COVID-19.

От 14 октомври до днес са получени общо 1176 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от МВР.

От тях 884 са били свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 75 - за неправомерна агитация, 19 - за корпоративен вот, три - за унищожаване на имущество и др.

Избирател гласува два пъти. Използвал и личната карта на жена си

Днес също бяха регистрирани  нарушения на вота. Гласоподавател от село Коньово, Новозагорско, е отведен в Районното управление за разпит, след като е установено, че е гласувал повторно с личната карта на съпругата си.

 Районна избирателна комисия - Бургас е постъпило съобщение за това, че в изборна секция в село Зайчар, община Руен, се говори на турски език.

Представител на инициативния комитет е помолил състава на секцията да се говори само на български език. Последните обаче не са се съобразили с искането.

От стартиране на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14,00 ч. на 21.11.2021г. общият брой на преписките е 140, а образуваните досъдебни производства за същия период са 29.

По апелативни райони разпределението на наблюдаваните производства е, както следва: АП-София - 3, АП-Бургас - 1, АП-Пловдив - 15, АП-Варна – 9, АП Велико Търново - 1.

С оглед липсата на достатъчно събрани от страна на органите на МВР данни за извършено престъпление, са постановени общо 109 отказа за образуване на досъдебно производство във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

Важно: Е-бюлетината за балотажа е една страница и 3 опции за избор ВИДЕО

Пак пред машините: Две двойки с мераци за "Дондуков" 2 и твоят избор!