Коалицията „Изправи се! Мутри вън!” вижда три възможности пред страната оттук нататък.

„Първият вариант е партиите да подкрепят кабинет, предложен от Слави Трифонов. Вторият – да подкрепят кабинет, предложен от друга партия. Третият вариант е предложеният от нас - служебният кабинет да стане редовен”, каза пред журналисти Мая Манолова.

Тя обаче побърза да подчертае, че от коалицията няма да подкрепят кабинет, предложен от ГЕРБ или ДПС.

Запитана дали ще подкрепят кабинет на „Има такъв народ”, Манолова каза: „Ще бъдем в пленарна зала, очакваме дебати”. И допълни, че коалицията ще вземе решение според отговорите, които получи по време на този дебат.

Решението, според „Изправи се! Мутри вън!”, било в пленарна зала да се предложи служебното правителство да стане редовно. „Хората го харесват”, смята Манолова.

„Жалко е, че някои разглеждат участието в кабинет като разпределяне на порции. Правителството на България не е столова. От „Изправи се! Мутри вън!” не желаем министерски кресла, постове, порции. Искаме управление, което да решава проблемите на българските граждани”, заяви Манолова. „Хората искат съдебна реформа, реформа в здравеопазването, реформа в социалните политики. Щом ЦИК обяви окончателни резултати, настояваме президентът да свика час по скоро парламента и да се започне работа”, каза Манолова.

„Мястото на дебата около следващото правителство е в пленарна зала. Според отговорите, които получим, ще решим. Ако искаме да възстановим парламентаризма, дебатът за съставяне на кабинет трябва да се води в парламента”, каза още Манолова.

„Решението за служебния кабинет е пожарно решение, не е дългосрочно. Ние искаме разговор за политики. През миналото НС Мария Капон поиска 3 пъти Томислав Дончев и министър Ананиев да говорят, защо Планът за възстановяване не е внесен. Днес слушаме бившият министър председател, който се е закъхарил, че няма План за развитие. Нищо не се казва за Гешев и правосъдната реформа”, заяви Арман Бабикян.