В 11 383 СИК имахме активирани устройства в събота. Прогнозата ни сочеше, че около 15% от тях няма да тръгнат, а в крайна сметка секциите, в които нямаше видеонаблюдение, бяха между 5-7%. Причината е недоброто покритие на мобилните оператори, както и неуспешното пускане на видеонаблюдението в определени секции. Това каза зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

По думите му в пиковите моменти натоварването на системата е достигнало до 35%. "Системата издържа и не прегря, нямаше кибератаки. В платформата за видеоизлъчване имаме около 27 000 записа от около 9000 СИК. Около 116 000 са посещенията. Средното време за посещение е около 10-11 минути. Извън България имаме много гледания от Великобритания и Германия. От София са около 40 000 посещения, следвани от Велико Търново с 10 000", заяви той пред Нова.

Според него 6500 СИК едновременно са излъчвали и са се наблюдавали в онлайн режим непрестанно. "Амбицията на видеонаблюдението не беше да закупим апаратура и да снимаме широкомащабен филм, а да направим визуализация на процеса на преброяване. Търсихме технически решения да бъде най-удобно и достъпно. Работещите с него не биваше да се стресират, а да работят с устройствата спокойно. Около 6,5 млн. струва всичко - логистика, най-модерните устройства, облачна инфраструктура. Имахме организирани помощни контактни центрове, където оказвахме помощ на членове на СИК. Според мен видеонаблюдението имаше дисциплинираща функция", коментира Мазнев.