Подадени са 47 389 заявленията за гласуване извън страната от 77 чужди държави. Това заяви заместник- председателят на ЦИК Росица Матева. Тя посочи, че 100 от регистрираните  5621 кандидати са в листите за повече от един район.

"От 4573 кандидати - 1342 са жени, 3231 са мъже”, каза тя. Заместник- председателят на ЦИК посочи, че е взето решение във всички СИК-ове в и извън страната да се гласува с една машина.

Матева категорично заяви, че и двата вида бюлетини ще бъдат защитени и напомни, че хората, които искат да гласуват по настоящ адрес трябва да подадат заявленията си до 18 март.

Тя отбеляза, че включването и изключването на устройствата за видеозаснемане на изборите ще се извършва от председателите на СИК-овете.

"Няма да има отделно обучение за работа с видео устройствата. Ще има обучение на СИК-овете, което се организира традиционно винаги преди избори от РИК", каза тя.

Заместник-председателят на ЦИК подчерта още, че в тяхно решение ясно е посочено, че "там, където по технически причини не може в реално време да се излъчва, преброяването трябва да се заснеме. След това СИК ще предадат записващите устройства в РИК, ще бъдат излъчени оттам записите и след това ще дойдат в ЦИК", уточни тя, цитирана от БГНЕС.

Матева обясни, че "числовите данни от флашпаметите ще бъдат извличани в РИК в изчислителния пункт и ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК до протоколите на СИК".

Тя отбеляза, че най-много подадени заявления за гласуване от чужбина са от Турция, Великобритания и Германия.