ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли.

Поръчката включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот и логистиката на машините, но без тази в чужбина, съобщава БНР.

От компанията "Сиела Норма", с която се водеха преговорите, обявиха, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена.

ЦИК категорични: Няма да преговарят за цената за доставка на машини за гласуване

От "Сиела Норма" бяха категорични, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.

Изискването на ЦИК, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно на крайната цена.

"Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена "Сиела Норма"ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката", посочих от компанията.

Сега предстои ЦИК да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот, защото с промените в Изборния кодекс е записано, че гласуването е с машини в секции с над 300 избиратели. Ще се върнат ли сега хартиените бюлетини?