На фона на неразбирателството между ЦИК и "Сиела Норма" за покупката на машини за гласуване, вотът в чужбина изглежда повече от странен.

ЦИК и "Сиела Норма" не се разбраха за машините и милионите. Как ще гласуваме?

А на 11 юли в чужбина ще бъдат разкрити два пъти повече секции спрямо 4 април, но се очертават да гласуват доста по-малко хора в сравнение с тогава, показват предварителните разчети на Министерството на външните работи.

До момента желаещите да упражнят глас в чужбина са по-малко отколкото на същия етап преди изборите през април, което вероятно се дължи на летните отпуски - емигрантите ще си бъдат у нас.

37 000 са до момента заявленията за гласуване, при 80 000 на финала на 4 април. Секциите сега вероятно ще бъдат 800 - почти двойно повече спрямо априлския вот. Те се увеличиха и заради промените в Изборния кодекс, и след решение на ЦИК от преди дни, с което големите секции бяха раздробени.

Във Великобритания ще бъдат разкрити вероятно 130 секции, 48 от които - в Лондон. В Турция - към 110, при 35 на 4 април. Процесът върви успоредно със структурирането на изборни комисии.

"Към момента са нужни към 4500 души за окомплектоването на около 740 секции", заяви Калин Анастасов, който е един от отговорниците за вота в МВнР.

От Външно коментираха, че чакат указания от ЦИК как точно ще се проведе машинния вот. За да се намалят разходите, министерството е готово да поеме логистиката до секциите, която в момента е калкулирана при доставчика "Сиела Норма".

МВнР пресмята, че 280 - 320 машини ще бъдат нужни за вота в чужбина, но дали сега ще бъдат осигурени?