Властите в няколко американски щата и канадски провинции предупредиха жителите си за рискове за здравето заради продължаващите безпрецедентни горски пожари в източната част на Канада.

Необичайно ранното и сухо начало на летния сезон причини стотици горски пожари в Канада. Най-силно засегнати са провинциите Онтарио и Квебек.

Гъстият дим е достигнал на юг до Ню Йорк и Кънектикът, където качеството на въздуха е класифицирано като "нездравословно". Отчетено е замърсяване на въздуха също в Масачузетс, Пенсилвания и дори столицата Вашингтон. 

Замърсяването в Ню Йорк е 24 пъти над нормата, а в съседния щат - 34. Хората ходят с маски, а властите призоваха жителите да ограничат излизанията и активностите на открито.

Именно в Ню Йорк бе забелязан и необичайния феномен "червен залез", при който слънцето изглежда яркочервено. Причината е димът от горските пожари в Канада. 

В цяла Канада повече от 210 пожара горяха в петък, а общо 29 000 души бяха евакуирани преди заповедта от петък.

Премиерът на Нова Скотия Тим Хюстън обяви, че провинцията ще забрани всички пътувания и дейности във всички гористи райони от 16 часа местно време. Забраната важи за всяко горско стопанство, минно дело, лов, риболов, туризъм, къмпинг, шофиране на превозни средства с висока проходимост и всяка търговска дейност на държавни земи.

В канадската столица Отава е издадено най-високото предупреждение за качеството на въздуха. За Торонто и околните райони качеството на въздуха е класифицирано като "високорисково".

"Стълбовете дим от местните горски пожари, както и горските пожари в Квебек доведоха до влошено качество на въздуха", се казва в предупреждение за качеството на въздуха в Отава.

През последните години Канада беше многократно засегната от екстремни климатични условия, чиято интензивност и честота се увеличиха поради глобалното затопляне. Това доведе до наводнения и кални свлачища, горски пожари, които унищожиха цял град, и рекордно високи летни температури, които убиха повече от 500 души през 2021 г.

Горските пожари са често срещани в западните провинции на Канада, но тази година ситуацията е тежка в източната част, налагайки евакуация на жители и изпращане на армията.

Около 3,3 милиона хектара вече са изгорели - около 13 пъти над средното за последните 10 години. Към момента над 26 000 души са принудени да напуснат домовете си.

Димът от горските пожари може да навреди на здравето дори при ниски концентрации и хората с белодробни или сърдечни заболявания, както и по-възрастните, децата и бременните жени са изложени на по-висок риск за здравето от дима от горските пожари, съобщиха екологичните власти.