37 души бяха осъдени на смърт в Демократична република Конго (ДРК), след като бяха признати за виновни за опит за преврат в централноафриканската държава.

Трима американски граждани, англичанин, белгиец и канадец са сред осъдените, заедно с няколко конгоанци. 

Съдия майор Фреди Ехума, говорейки пред открит военен съд в Киншаса, който беше излъчен на живо по телевизията, каза, че им е дадено „най-суровото наказание, това на смърт“.

Подсъдимите имат пет дни да обжалват присъдите си, след като бяха осъдени по обвинения, включващи тероризъм, убийство и престъпно сдружаване. Четиринадесет души бяха оправдани в процеса, който започна през юни.

Шестима души бяха убити по време на опита за преврат през май, ръководен от Кристиан Маланга, малко известен опозиционер. Бунтовниците окупирали кабинета на президента на ДРК Феликс Чисекеди в президентския дворец за почти час, преди да бъдат арестувани.

Маланга е бил прострелян смъртоносно, докато е оказвал съпротива при арест. Сред осъдените е и синът на Маланга, 21-годишният Марсел. Майката на Марсел каза, че синът й е невинен и просто е следвал баща си, който се смяташе за президент на правителство в сянка в изгнание.

По-рано тази година ДРК възстанови смъртното наказание след повече от 20 години на фона на нарастващо насилие и екстремистки атаки.

Въпреки това адвокатът, който защитаваше чужденците, каза, че оспорва дали може да бъде наложено смъртно наказание и каза, че клиентите му са имали неадекватни преводачи по време на разследването. Той каза, че ще обжалват.