С поскъпването на новите автомобили все повече потребителите се насочват към пазара втора ръка. Там изборът е огромен, което също може да бъде проблем. Затова и всеки съвет може да бъде от полза. В случая експертите от компанията Alfa-Leasing посочиха 5 неразрушими автомобили, които могат да се намерят за по-малко от 10 000 лв. Те са се доказали през годините и могат да бъдат отличен избор за купувачите с по-малък бюджет.

1. Ford Focus
Ford Focus е един от най-търсените употребявани автомобили. Тази кола е лесна за поддръжка, като ремонтите не са твърде скъпи. Основното предимство на Focus е надежден бензинов двигател с прогнозен експлоатационен живот от 300 000-350 000 км. Оптималният избор е версията с ръчна скоростна кутия и 1,6-литров двигател.

2. Kia Rio
За определения бюджет може да се намери Rio с пробег 150 000 км. Този модел се характеризира с надеждност на всички основни агрегати и висока ремонтопригодност. Препоръчително е да изберете модификации с 1,4-литров дизел или 1,4-литров бензинов мотор.

3. Skoda Octavia
За ценителите на изпитани във времето автомобили Skoda Octavia това е привлекателна опция. В случая може да се намери добър екземплюр на около 15 години, който обаче със сигурност ще е навъртял около 200 000 км. Изборът от двигатели е голям, като се препоръчва варианта с 1,6-литров бензинов двигател със 102 к.с. Този осемклапанов двигател с разпределена система за впръскване и задвижване на зъбния ремък в комбинация с ръчна скоростна кутия се е доказал като надежден и издръжлив.

4. Mitsubishi Lancer
Mitsubishi Lancer, особено деветото поколение (2007-2017 г.), се отличава с висока издръжливост при правилна грижа. Срокът на експлоатация на този автомобил може да надхвърли 400 000 км. Моторите с чугунени блокове са особено надеждни.

5. Dacia Logan
Първото поколение на Logan се оказа изключително успешно най-вече заради ниската си цена. Това помогна на неговия наследник лесно да се утвърди на пазара, разчитайки на надеждни агрегати, доказали се през годините при модели на Renault. Вторият се предлага с различни двигатели, като при правилно и редовно обслужване може да изкара 300 000 км.

Препоръка
Експертите добавят, че при избора на употребяван автомобил за тази сума трябва да се знае, че предложенията в тази ценова категория ще бъдат на около 12-15 години. Това означава, че състоянието на автомобила може да е далеч от идеалното. Въпреки това, при правилна поддръжка и навременни ремонти, тези модели могат да издържат дълго време, пише automedia.

Преди закупуване се препоръчва да се извърши цялостна диагностика на избраното превозно средство, като се обърне специално внимание на състоянието на купето, двигателя и трансмисията. Също така си струва да вземете предвид сервизната история и условията на работа.