При закупуване на автомобил втора употреба хората обикновено правят много грешки. Например купувачите често се доверяват на визуален преглед на състоянието на боята и каросерията, но не и на специалните уреди, които показват дебелината на боята и възможни големи нанасяния на кит под нея.

Много хора проверяват колите и чрез онлайн услуги, но не се отбиват в сервиза. А е необходимо внимателно да се провери техническото състояние на колата от квалифицирано лице, на което имате доверие.

Има случаи, когато в обявата се посочва един VIN номер на автомобила, но всъщност той е различен. Когато се проверява от онлайн услуги, отчетът ще бъде наред. След това мнозина забравят да проверят VIN номера на място, на което разчитат безскрупулните продавачи.

Случва се, че човек, в опита си да намери добра употребявана кола и започва да намира кусури в малки неща, например износен волан, пише automedia. Но, твърде разсеян от тези детайли, той може да не забележи по-сериозни неизправности, които всъщност впоследствие ще му струват скъпо.