Повишеният разход на гориво в автомобила може да бъде причинен от различни причини. Това могат да бъдат банални като транспортиране на тежки товари, агресивен стил на шофиране, с резки стартове от светофари или просто чести престои в задръствания.

От друга страна повишеният разход на гориво може да бъде свързан с техническото състояние на автомобила и качеството на използваните смазочни материали. Ето основните фактори, свързани с техническото състояние на автомобила, които могат да доведат до увеличаване на разхода на гориво:

Замърсени въздушни и горивни филтри:

Въздушният филтър играе ключова роля за подаването на чист въздух към двигателя. Мръсният филтър може да намали ефективността на изгаряне на горивото, което води до повишен разход на гориво. Също така, мръсният горивен филтър може да създаде проблеми с подаването на гориво към двигателя, което намалява неговата ефективност.

Стари или некачествени свещи:

Свещите са отговорни за запалването на сместа в цилиндрите на двигателя. Износените или некачествени запалителни свещи могат да доведат до несъвършено изгаряне на горивото, което увеличава разхода на гориво. Това е особено вярно при работа на празен ход или при ниски обороти на двигателя.

Ниско налягане в гумите:

Недостатъчното налягане в гумите може да увеличи съпротивлението при търкаляне на гумите на автомобила. Това изисква повече усилия от двигателя за движение на автомобила, което води до повишен разход на гориво.

Нискокачествено гориво или масло в двигателя:

Използването на нискокачествено гориво може да доведе до неефективно изгаряне и натрупване на отлагания в инжекционната система или върху частите на двигателя. Освен това може да увеличи износването на двигателя и да намали неговата ефективност, което ще повлияе на разхода на гориво. По същия начин използването на нискокачествено масло или масло с непрепоръчителен вискозитет може да доведе до повишено триене в двигателя и в резултат на това до повишен разход на гориво.

Как да спестите гориво и да намалите разхода му?

Първо, работата на автомобила в икономичен режим може значително да намали разхода на гориво. Най-икономичният режим е движението на висока предавка при по-ниски обороти, тъй като максималната ефективност на двигателя се постига при максимален въртящ момент и минимални обороти. За да се определят оптималните обороти и скорост на всяка предавка, е необходимо да се проучат характеристиките на конкретния двигател.

Второ, стилът на шофиране играе важна роля. Плавното ускоряване и спиране, честото каране по инерция на светофарите и избягването на ненужно ускоряване помагат за запазване на инерцията. Що се отнася до автоматичните трансмисии, съвременните трансмисии са настроени за икономичност и могат да се адаптират към стила на шофиране. При смяна на агресивния стил със спокоен на автоматична скоростна кутия, тя ще се "научи" да превключва на по-ниски обороти.

Не забравяйте за потребителите на енергия, като климатик, аудио система и нагреватели. Също така не трябва да загрявате двигателя на празен ход 1-2 минути. Пътищата и натоварването на автомобилите също оказват влияние върху разхода на гориво. Излишните килограми са допълнителен разход, така че свалете ненужните товари от автомобила.

Важно е и техническото състояние на автомобила. Мръсен въздушен филтър и запушени инжектори могат значително да увеличат разхода на гориво. Износените свещи също пречат на икономията. Качеството на горивото и горивните добавки могат да помогнат за поддържане на ефективността на двигателя. Например, замърсяването на инжекторите е често срещан проблем при използване на нискокачествено гориво, пишат от automedia.

Специалните горивни добавки, като препарати за почистване на горивната система, могат да помогнат за възстановяване на работата на инжектора и намаляване на разхода на гориво.