Независимо дали вашият автомобил е мощен SUV или скромен хечбек, гумите играят ключова роля за вашата безопасност и комфорт при шофиране. Те осигуряват сцепление и следователно пряко влияят върху спирачния път и управлението. Но как можете да удължите живота на гумите? Експерти споделят ценни съвети, за да ви помогнат да извлечете максимума от вашите гуми. И така, систематизирано, основните фактори, влияещи върху живота на гумата са:

Метеорологични условия: Екстремни температури, дъжд, сняг и лед могат да окажат отрицателно въздействие върху вашите гуми, като ги карат да се износват по-бързо.

Качество на каучука: Съставът на каучуковата смес, от която са направени гумите, определя тяхната устойчивост на различни фактори като температура, влажност и абразия. В болшинството от случаите по-марковите и респективно по-скъпи гуми издържат повече.

Шарка на протектора: Дълбочината и шарката на протектора влияят пряко на сцеплението, особено при дъжд или сняг.

Налягане в гумите: Правилното налягане в гумите е ключът към равномерното износване и комфортното шофиране.

Реглаж на преден и заден мост: Неправилното регулиране на сходимостта на колелата води до неравномерно износване на гумите и лошо управление на автомобила.

Състояние на окачването и кормилното управление: Износените части на окачването могат да причинят нестабилност на колелата и ускорено износване на гумите.

Размер на гумата: Използването на нестандартни размери на гумата може да доведе до неправилна работа на трансмисията, както и до неравномерното им износване.

Експертите съветват редовно да проверявате налягането в гумите, особено преди дълги пътувания. Използвайте личен, точен манометър, а не този на бензиностанцията. Трябва също така да правите реглаж на преден и заден мост поне веднъж на две години или след всяка смяна на елементи от окачването.
Проверявайте всяка година в автосервиз състоянието на окачването и кормилното управление.

Сменяйте гумите на всеки четири години. Проверявайте редовно дълбочината на протектора. Агресивното шофиране води до повишено износване на гумите. Избягвайте бордюри и други препятствия, които могат да повредят страничните стени на вашите гуми. Използвайте само размера на колелото, препоръчан от производителя, пише automedia.

Не пренебрегвайте признаците на износване на гумите. Смяната на гуми е инвестиция в безопасността и комфорта при шофиране.

Като следвате тези съвети, можете да удължите живота на вашите гуми, да намалите разходите за смяна на гуми и да осигурите безопасно и удобно шофиране.