Опити за измами в пунктовете за годишни технически прегледи. За това сигнализират служители от бранша.

Как се случват измамите и какви мерки ще предприеме държавата?

Катализатори и коли под наем - у нас се появи нелоялна "бизнес ниша" след новите мерки за преминаване на годишен технически преглед.

"Чисто нов катализатор под наем - 300 депозит, 50 на ден", гласи обява във Фейсбук.

Служители от пунктовете сигнализират, че подобни практики ощетяват тези, които спазват правилата.

„Когато се констатират значителни неизправности, се дават 14 дни и след това клиентите ни отиват в друг пункт, където преминават“, коментира Красимир Пъргов от Национално сдружение на пунктовете за периодични проверки на МПС.

Всеки канал трябва да бъде задължително снабден с две камери - една отпред и една отзад на автомобила. Те излъчват директно в ИА „Автомобилна администрация“, пише БТВ.

От там посочват, че от началото на годината са проверени над 670 пункта, връчени са 171 акта. Планира се и затягане на контрола.

„Предвиждаме да започнем работа и с таен клиент. Ще пускаме автомобил с предварително описани технически неизправности, за да се провери дали пункта ще установи същите“, обясни Дамян Войновски, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

За служители в пунктовете, които участват в такива измами, глобите започват от 1500 лв. При повторно нарушение тя е двойна. За собствениците може да се стигне и до отнемане на разрешителното за работа на пункта.