Докато различни компании разработват приложения, които ще откриват неизправностите чрез звук, собствениците на автомобили трябва да разчитат само на собствения си слух. Един от мениджърите на веригата сервизи Autonet посочи петте най-опасни звука, издавани от едно превозно средство.

На първо място е почукване, което идва от двигателя с вътрешно горене, без значение дали той е студен или загрял. Той се причинява от износен колянов вал или бутална група. Ако чукащият звук е придружен от мигащ индикатор за ниско налягане на маслото, незабавно трябва да изключите двигателя, да натоварете колата на платформа и да я закарате в сервиз.

Вторият опасен звук е вой от трансмисията, който става по-силен с увеличаване на скоростта. Може да идва както от кутията, така и от предната или задната ос. Скърцащи и скърцащи шумове от спирачките показват пълно износване на спирачните накладки, докато скърцащите звуци при движение показват разрушаване на шарнир.

И накрая, силен удар от окачването, дори когато автомобилът се удари в малко препятствие, не предвещава нищо добро - износване на сферичните шарнири, подпорите и втулките на стабилизатора, пише automedia.

Ако прогресивен звук се появява ден след ден, но изчезва „когато е студено или горещо“, експертът препоръчва шофьорът да не се бави и да се извърши качествена диагностика в сервиз. Освен това е полезно да проверява колата преди всяко пътуване за състоянието на гумите, наличието на маслени локви и външни звуци.