Lego направи пълноразмерна, напълно функционална спортна кола McLaren P1 от 342 817 части от Lego Technic и накара пилота на McLaren от Формула 1 Ландо Норис да направи обиколка с нея около пистата Силвърстоун.

"Пилотите от Формула 1 редовно подлагат издръжливостта си на тестове на пистата, но тъй като съм стъпвал преди това върху Lego тухличка, не мога да си представя какво би било усещането да седя в кола, направена от повече от 300 000 от тях", каза Норис.

На 23 специалисти от McLaren и Lego им били необходими общо 8344 часа, за да разработят и построят модела на автомобила, който включва електрически мотор, изработен от батерии Lego Technic Function и батерия за електрически автомобил. Крайният продукт тежи 1220 кг.

Според Lego това е първата им „голяма конструкция“, която е способна да се управлява и да може да пътува по-далеч от всеки модел на Lego преди него. Комплектите Lego Technic , продавани в магазините, имат сглобяеми скоростни кутии, колела и оси, които могат да функционират.

„Двигателят на Lego Technic се състои от осем моторни пакета, всеки от които се състои от 96 мотора с функция Lego Power, което означава, че колата разполага с общо 768 мотора Lego“, според компанията. „Осемте моторни пакета имитират V8, наблюдаван в оригиналния McLaren P1.“

Норис, който в момента е втори в класирането на пилоти във Формула 1 този сезон караше колата Лего около пистата в Силвърстоун, където завърши трети в Гран При на Великобритания през юли. Колата изглеждаше в състояние да достигне прилична скорост.

„Чувствах се като кола,“ каза Норис, отбелязвайки, че страничните огледала се клатят, докато шофира.

Версията в мащаб 1:8 на Lego McLaren P1 се продава за $450 и включва „7-степенна скоростна кутия с трансмисия с двоен съединител, окачване, V8 бутален двигател, регулируемо задно крило и отварящи се двустранни врати с усъвършенствани механизми.“ Има 3893 броя части.