Норвегия отчете нов световен рекорд, свързан с масовото навлизане на електрическите автомобили в страната. През август електромобилите в скандинавската държава са заели пазарен дял от 94%, съобщава AFP, цитирайки данните на Информационния съвет за пътническия трафик (OFV).

Това е в пълен контрапункт с тенденцията, която се наблюдава в останалата част на Европа, където продажбите на електрическите коли спадат.

Водени от Model Y Tesla (18,8 на сто от продажбите) и в по-малка степен от Kona на Hyundai) и Leaf на Nissan, електрическите возила имат пазарен дял от 94,3 на сто от новите регистрации в Норвегия. Предходният рекорд датира от януари, когато продажбите на електромобили са надхвърлили 92 на сто.

Така Норвегия се превръща в своеобразен контрапункт на Европа, където продажбите на електрически автомобили са в застой заради високите цени и недостатъчната инфраструктура, за сметка на хибридните модели, които комбинират бензинов или класически дизелов двигател с един или няколко електрически двигатели.

Скандинавската страна, която е важен производител на въглеводороди, си е поставила за цел да продава само автомобили с нулеви емисии от 2025 година или цели 10 години преди целта на ЕС, пише money.bg. За постигането на това Осло въведе изключително благоприятно данъчно облагане, което прави електрическите модели много конкурентни спрямо бензиновите и хибридните автомобили.

Според официалните данни на Асоциацията на автомобилостроителите (ACEA), електрическите автомобили са били 12,1 на сто от продажбите на нови автомобили в ЕС през юли, което е доста назад спрямо бензиновите коли -33,4%, "изцяло хибридните - 32 на сто, и дизеловите - 12,6%.