Много шофьори имат грешна представа за автомобилните горива, като причините за това са различни. Някои са оформили мнението си още преди десетилетия, когато всичко беше различно, а други черпят невярна информация за горивата от интернет форуми. Все пак има и такива, които се вслушват в мнението на експерти, работещи за големи компании. Така, с течението на времето, са се оформили различни митове относно бензина, които е добре да бъдат потвърдени или разсеяни.

1. Качеството на бензина зависи ли от октановото число?

Октановото число е само един от показателите за качество на бензина, който определя неговата устойчивост на детонация. Високото октаново число означава, че бензинът е по-устойчив на взривно запалване.

Струва си да се изброят и други също толкова важни показатели за качеството на бензина. Например състав, чистота (бензинът не трябва да съдържа примеси, които могат да намалят качеството му и да причинят проблеми с двигателя), точка на кипене (бензинът с подходяща точка на кипене осигурява оптимално изпарение и изгаряне).

2. Възможно ли е да се провери качеството на бензина по цвят?

Не, цветът на бензина не е надежден индикатор или гаранция за неговото качество. Цветът може да варира в зависимост от редица фактори, включително производствен процес и съхранение (продължителното съхранение също може да доведе до промяна на цвета на бензина).

Например, бензинът може да има ярък цвят, но да е с лошо качество поради други фактори, като примеси или нискокачествени добавки. Някои цветове може да показват проблеми. Например мътен или тъмен цвят на бензина може да показва замърсяване или наличие на вода.

Така че, не разчитайте само на цвета. За да проверите качеството на бензина, трябва да се обърнете към сертификатите за качество и да се доверите само на доказани бензиностанции с добра репутация.

3. Вярно ли е, че смесването на бензин крие риск от разслояване на сместа?

Смесването на бензин с различни октанови числа може да доведе до разслояване на сместа, но вероятността за това не винаги е висока (например разслояване може да не настъпи, ако разликата в октановите числа е малка).

В същото време се препоръчва да не смесват различни бензин, тъй като това е рискована мярка, която в някои случаи може да навреди на компонентите на автомобила и да доведе до проблеми с работата на двигателя, повишено износване и увеличен разход на гориво, пише automedia.

Затова и най-простото и най-вярно решение при избора на бензин е винаги да следвате препоръките на производителя на автомобила.