Алкохолът и шофирането не вървят ръка за ръка затова е добре да знаем кога сме готови да застанем зад волана, след като сме изпили едно или повече питиета.
Всеки шофьор се препоръчва да бъде запознат точно колко време е необходимо на алкохола да напусне нашия организъм и кога може да се сяда зад волана, без да има риск за нас и околните ни.
Влиянието на алкохола върху стила на шофирането
Ето ви един пример за това, как различното количество алкохол в кръвта влияе на способността ви да управлявате вашия автомобил: 0,2-0,3 промила спирта в кръвта значително забавя реакциите.
В тази ситуация е трудно да се прецени скоростта на автомобила, който се движи пред вас въз основа на неговите фарове и неговите размери.
0,5-0,8 промила спирт в кръвта
Въпросният ефект се достига при употребата на 4 чашки бира или 0.5 чаши водка.
Зрителната функция е подтисната, очите по-бавно се адаптират към различни типове светлина, червеният цвят се възприема по-слабо.
Повечето количество алкохол свива ъгъла на периферното зрение, шофьорът престава да се контролира. Какво следва нататък?
2.5 литра бира или около 300 милилитра водка води до невъзможност автомобилът да се управлява.
Съдържанието на алкохол в кръвта 5 и повече промила се смята за смъртоносно.
Времето, за което алкохолът напуска организма.
Алкохолът напуска организма бавно. Това може да отнеме между 4 и 16 часа и дори повече.
Върху това влияние имат едновременно няколко фактора, а не само теглото на човека. Важни са полът и количеството изядена храна, както и индивидуалните особености на организма.
Ако човекът не е замезвал, алкохолът по-бързо попада в червата, а това води до по-бързо опиянение, но и изтрезняване, пише auto.blitz.bg.
Ако все пак човекът е употребил алкохола, приемайки достатъчно храна, то алкохолът ще остане в стомаха до пълната му преработка. Тоест, човекът ще се опиянява по-бавно, но и напускането на алкохола на организма ще стане по-бавно.
За по-точни сметки се използват специални таблици. Въпреки това, все пак те могат да дадат само приблизителното време, защото някои фактори се променят още в процеса на употребата на алкохола.
Taka az sum sqdal sled upotreba na litur i poveche i tova ne e vqrno neiskam da ukorajavam piqnite shiofiori no e mnogo otnositelno kak ti ponasq alkohola az kato chovek bez knijka sus sobstven avtomobil kogato sum pod vliqnieto na alkohol sum mnogo po spokoen mojebi zashtoto poveche se pazq poneje sum bez knijka i sum po obostren no i az pravq greshki kato privecher nevijdam peshehodni sfetofari abe molq vi nese kach aite piqni na kolata pri men e malkiq dqvol i se osuznah i veche nese kachvam bez da sum napravil neshto prosto se usaznah che metur nema kak da minavash vinagi molq ne karaite piqni ne e suvmestimo pri shofirane se ochakva dasi koncentriran a piqn nemojesh da si 23:20, 28.11.2019
Taka az sum sqdal sled upotreba na litur i poveche i tova ne e vqrno neiskam da ukorajavam piqnite shiofiori no e mnogo otnositelno kak ti ponasq alkohola az kato chovek bez knijka sus sobstven avtomobil kogato sum pod vliqnieto na alkohol sum mnogo po spokoen mojebi zashtoto poveche se pazq poneje sum bez knijka i sum po obostren no i az pravq greshki kato privecher nevijdam peshehodni sfetofari abe molq vi nese kach aite piqni na kolata pri men e malkiq dqvol i se osuznah i veche nese kachvam bez da sum napravil neshto prosto se usaznah che metur nema kak da minavash vinagi molq ne karaite piqni ne e suvmestimo pri shofirane se ochakva dasi koncentriran a piqn nemojesh da si