Все повече купувачи на лични автомобили в Германия преминават от електрически към автомобили с двигатели с вътрешно горене, показва изследване на застрахователната компания HUK-Coburg, цитирано от Frankfurter Allgemeine Zeitung. Резултатите показват, че ако през 2021 година процентът на отказващите се е бил под 15%, то през първите девет месеца на 2024 година той е достигнал 34 на сто.

В същото време само 3,9% от купувачите са избрали изцяло електрически автомобил в периода юли-септември. Въпреки известния спад в резултатите, за 18% от купувачите на частни автомобили в Германия все още единствен възможен вариант за покупка на нов автомобил през 2024 година е именно електрическият.

Интересен фактор при вземането на решение за покупка обаче се оказва възрастта. 28% от анкетираните под 40-годишна възраст биха закупили само и единствено електромобил. Едва 12 на сто обаче са ентусиастите в това отношение при хората над 40.

Скептицизъм по германски

Проучването разкрива известен скептицизъм по отношение на електромобилите. 46% от анкетираните смятат, че системите с електрическо задвижване са добри или много добри, а 47 на 100 ги определят като "по-малко добри" или такива, които изобщо не са добри.

Почти 30% от участниците в изследването заявяват, че биха закупили електромобил само при условие, че законът ги задължава.

Все пак, въпреки известния застой в сектора в Германия, според анализаторите от Gartner все пак силният ръст на световния пазар на електрически автомобили ще е факт, пише money.bg. През 2025 година броят на електромобилите ще достигне 61,9 милиона до 2025 година, на фона на 45,9 милиона през настоящата. Генерирането на тези цифри ще дойде предимно от търсенето в Китай, смятат от американската компания.