Един от основните недостатъци на електрическите автомобили винаги е пробегът. Братята Хюго и Рос Търнър решиха да опровергаят този предразсъдък, карайки електрически роудстър MG Cyberster от Лондон до Шанхай.

Епичното пътешествие е организирано в чест на 100-годишнината на британската марка MG от нейния настоящ собственик - китайският концерн SAIC Motor. То започва на Уестминстърския мост в Лондон, а 35-годишните братя-близнаци Търнър пресичат финалната линия в Шанхай осем месеца по-късно. През това време те преминават през 28 държави и изминават 16 000 километра в яркочервен електрически роудстър, който измина почти 500 км без презареждане.

Братята тръгват през септември 2023 г. и прекарват първите три седмици в проучване на някои от най-красивите дестинации в Обединеното кралство, преди да пресекат Ламанша през подводен тунел и да се отправят към Италия, преминавайки преди това през Франция и Испания.

След Нова година те вече обикалят Близкия изток, пътувайки от Турция до Катар, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ и Саудитска Арабия. След това продължават на изток и преминават през Тайланд, Филипините, Камбоджа и Виетнам, преди да приключат в Шанхай през май 2024 г.

След края на пътешествието близнаците не можаха да кажат какво си спомнят най-много, тъй като са натрупали твърде много ярки впечатления от красиви места. Шофирайки през Пиренеите, те са се сблъскали с четири сезона само за един ден.

В Камбоджа имат късмета да наблюдават изгрева на слънцето над храма Ангкор Ват в деня на пролетното равноденствие. Криволичещите пътища на Амалфи с изглед към Средиземно море също ще останат завинаги в паметта им. Истинско предизвикателство се оказват задръстванията в Париж и Истанбул, а черешката на тортата са пътните знаци в Китай, пише automedia.bg.

Братята твърдят, че никога не е имало проблеми със зареждането. „Знаехме, че винаги можем да заредим колата при дилър на MG“, категорични са близнаците. Според тях в Обединеното кралство и Европа мрежата за зареждане е толкова развита, че пробегът всъщност не е проблем за нова електрическа кола. Същото може да се каже и за Китай.