Не искаме да звучим суеверно, но внимавайте, ако шофирате при пълнолуние. Неотдавнашно проучване показва, че рискът от сблъсъци между диви животни и превозни средства значително се увеличава в нощите с пълна луна на небето.

Изследователите от Тексаския университет A&M внимателно проучват докладите за нощни сблъсъци между диви животни и превозни средства в щата в продължение на 112 лунни цикъла между януари 2011 г. и януари 2020 г.

„Сравних наистина тъмни нощи без лунно осветление (новолуние) с наистина тъмни нощи с пълно лунно осветление. Ако включите в анализа и други лунни фази, те се появяват на хоризонта по различно време всеки ден, което затруднява истинските сравнения“, казва в изявление Кентаро Ийо, автор на изследването и бивш студент в Тексаския университет A&M, пише IFLScience.

Изследователите откриват поразително увеличение с 46% на сблъсъците между диви животни и превозни средства в нощите с пълнолуние в сравнение с нощите с новолуние. Интересно е, че този скок на произшествията не се разпростира върху катастрофите, в които не участват животни. Тази закономерност накара екипа да заключи, че по-яркото сияние на пълната Луна е „силно свързано“ с повишен риск от сблъсъци с диви животни и превозни средства.

Ефектът е най-очевиден в селските райони, където дивата природа е по-многобройна, а ефектът от лунното осветление не е засенчен от уличните лампи и градското осветление.

Предишни проучвания са установили подобна тенденция между лунните цикли и пътнотранспортните произшествия с участието на животни в други части на света, включително Словения, Литва и Канада (въпреки че си струва да се отбележи, че някои други проучвания не са открили подобна връзка).

Въпросът е: ако тази тенденция съществува, на какво се дължи тя? Може да се предположи, че допълнителната осветеност от пълната Луна ще осигури на водачите по-добра видимост на потенциалните рискове на пътя, като по този начин ще намали вероятността от сблъсък.

Проучването просто разглежда статистически данни и не се опитва да обясни връзката между автомобилните катастрофи и пълнолунието, въпреки че изследователите накратко разсъждават дали това не е свързано с повишената активност на животните.

„В съвкупност резултатите загатват за възможната идея, че нивата на активност на някои диви животни са по-високи в нощите с пълнолуние, отколкото в по-тъмните, тъй като може би животните могат да виждат повече от заобикалящата ги среда при пълнолуние. Въпреки това се въздържаме да навлизаме в детайлите на това обяснение, тъй като авторите не са специализирани в областта на екологията на животните“, пишат авторите на изследването.

„В крайна сметка тази хипотеза трябва да бъде допълнително проучена от специалистите по дива природа, а резултатите призовават за необходимостта от сътрудничество между специалистите по транспорт и еколозите на животните“, заключават те.

Възможност за по-задълбочено проучване на този феномен може да се появи по-късно тази седмица. В продължение на три дни от четвъртък, 17 октомври, нощното небе ще бъде украсено от пълнолуние, което е известно като „Луна на ловеца“. Тя ще изглежда с 15 % по-ярка и с 30 % по-голяма от обикновените пълнолуния, така че може да се запитаме дали ще окаже влияние върху сблъсъците между диви животни и автомобили.