Все по-честа гледка по големите паркинги из Европа са автомобили с окачени на вратите макарони за плуване. Изработени от полиетиленова пяна, тези еластични пръчки са замислени да помагат на начинаещи плувци, но шофьорите са им намерили друго приложение.

Причината се корени в неудържимото нарастване на размерите на автомобилите ни в последните двайсетина години. Някога 4 метра дължина и 1.60 ширина бе стандартното за масова кола. Днес повечето автомобили са над 4.40 дълги, и над 1.80 широки. По-големите SUV модели надхвърлят значително дори и тези размери. А в същото време паркоместата масово си остават изчислени като за колите от 80-те. Дори и в нови сгради архитектите масово не се сещат - или съзнателно не искат - да разширят размера на паркоместата. Резултатът: претъпкани паркинги, в които колите спират опасно близо една до друга. И непрекъснати щети от удар от вратата на друг автомобил, или ожулване при маневриране.

Макароните за плуване са евтино и лесно за употреба средство срещу такива поражения. Те поглъщат дори силни удари, без да наранят повърхността под тях. Освен това обикновено са ярки на цвят и се забелязват отдалеч, което осигурява допълнителна защита срещу разсеяни шофьори, пише automedia. А и са нещо, което надали някой би се полакомил да ви открадне, какъвто не е случаят с по-скъпите специализирани гумени протектори.