Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата. Това заяви Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители".

"Въпросът е за по-големите. Те са по-самостоятелни и имат телефони. От гледна точна на Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители" забраната само ще влоши нещата. Убедена съм, че точно за една седмица, децата ще намерят начин да преодоляват тези забрани. По отношение на тревожността на учителите, че не са фокусирани в час - честно казано, ако телефоните и устройства се включат в учебния процес по начин, който да е интересен за децата, ще имаме съвсем друг разговор", каза Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители".

"Този телефон далеч не се използва за учебни цели, той се използва за развлекателни цели в социални мрежи и забавление в час, защото не им е интересно", каза в ефира на БНТ д-р Юлиян Попов от синдикат образование към КТ "Подкрепа".

Галин Цоков: Забраната на телефоните в училище няма да реши проблемите

Антоанета Василева добави, че тинейджърите могат да се разсейват и без телефон, например като драскат в тетрадка или гледат през прозореца.

"През последните години българското училище намери много добър вариант, телефоните да не са такъв фактор, като ги взима в началото на часа. Аз мисля, че това е начин да научим децата да имат мярка, докъде стигат границите", каза още Антоанета Василева.