Българският ученик Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) за 2024 г. Със спечеления златен медал на IBO - 2024 той записа и световно постижение: Виктор единствен в света за цялата история на олимпиадите е носител на златни медали от двете най-престижни международни състезания по биология и химия - Международната олимпиада по биология и Международната олимпиада по химия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Виктор постигна безпрецедентния дубъл, след като спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 г., където участваха ученици от 88 държави, а само преди дни той спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

В световен мащаб е рядко явяването на олимпиади в повече от една наука. Нивото на големите международни олимпиади е много над училищното и подготовката изисква години упорит труд. Спечелването на медал в две дисциплини е свръх постижение, а два златни медала е уникално явление, отбелязват от сдружението.

Само след дни Виктор ще участва в Международната олимпиада по химия за 2024 г. в Саудитска Арабия. Ако там спечели злато, той ще надгради собственото си световно постижение и ще направи още по-трудно за следващите поколения да го подобрят.

Кой е Виктор Лилов?

Виктор започва да се занимава с биология от шести клас, а от седми - неотлъчно участва на националната олимпиада по биология и здравно образование. Любопитството му събужда неговата учителка Миглена Георгиева от Софийската математическа гимназия (СМГ). Освен членовете на националната комисия и ръководителите на отбора проф. д-р Албена Йорданова, главен асистент д-р Радослав Александров, докторант Теодор Трифонов, принос към подготовката на Виктор има Здравко Иванов, медалист от близкото минало по лингвистика и биология, бакалавър от "Сейнт Андрюс" във Великобритания и в момента магистър в Биологически факултет на Софийския университет.

Интересът към химията Виктор открива в девети клас, когато участва в националните кръгове на олимпиадата. Учителят, който го запалва, е Борис Толев от СМГ. Освен членовете на националната комисия и ръководителите на отбора доц. д-р Донка Ташева, проф. доктор Пенка Васлилева, доц. доктор Христо Чанев, главен асистент доктор Даниела Цекова, принос към подготовката на Виктор има Евгени Стателов, златен медалист по химия, а в момента магистър в Байройт, Германия.

Виктор е единственият български ученик, който два пъти поред (през 2023 г. и 2024 г.) достига до участие в националните отбори на България и по химия, и по биология, и печели медали на международните олимпиади. Той е и най-добрият ни олимпиец за 2023 г. от всички международни олимпиади по науки. През 2024 г. Виктор е с най-добър резултат в страната по химия и биология - и на националния, и на подборния кръг.

Най-високите световни олимпийски отличия на Виктор досега са златен медал от Международната олимпиада по биология за 2024 г.; златен мадал от Международната Менделеевска олимпиада за 2024 г.; златен медал от Международната олимпиада по химия за 2023 г.; сребърен медал от Международната олимпиада по биология за 2023 г.; сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия за 2023 г.; на Международната олимпиада по химия - част от националния отбор, предстои явяване.

Тази година 17-годишният Виктор Лилов завърши СМГ, с класен ръководител легендарният преподавател по математика Иван Симеонов. Виктор ще продължи своето образование в Кеймбридж, Тринити колидж, в специалността "Природни науки". В един от най-добрите университети в света е привлечен от един от петимата най-добри учени на органичната химия - проф. Стивън В. Лей. Наесен Виктор ще започне да върви по стъпките на учените от Тринити колидж, Кеймбридж, които са наградени с 34 Нобелови награди (от общо 121 получени от членове на Университета в Кеймбридж). Членовете на колежа са получили четири медала "Фийлдс", една награда "Тюринг" и една награда "Абел". Сред възпитаниците на Тринити са бащата на емпиризма Франсис Бейкън, шестима британски премиери, физиците - Исак Нютон, Джеймс Клерк Максуел, Ърнест Ръдърфорд и Нилс Бор, математиците - Сриниваса Рамануджан и Чарлз Бабидж, поетите - лорд Байрон и лорд Тенисън, писателите - Владимир Набоков и А.А. Милн, историците - Лорд Макаули и Г. М. Тревелиан, и философите - Лудвиг Витгенщайн, Бъртранд Ръсел и Г. Е. Мур.

Как се определят участниците в българските национални отбори за олимпиадите по учебните предмети?

Олимпийците в българските национални отбори се избират измежду най-добре класиралите се участници на Националния кръг на съответните олимпиади, след което преминават интензивен подборен кръг на разширения национален отбор, а след определяне на националния отбор се подготвят допълнително от преподаватели в различните направления на всяка наука.

В международните олимпиади по науки за ученици участват най-добрите представители на всяка държава след национален подбор, а медали получават обикновено около половината от участниците.

Международната олимпиада по химия е най-престижното състезание по химия за ученици в света. Тя се организира за първи път през 1968 г. в Чехословакия и България се включва още тогава като наблюдател, а като страна редовен участник -от следващата 1969 г. в Полша. На Международната олимпиада се явяват средно над 340 ученици от над 85 държави.

Всички класации през годините са публикувани тук.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни, които са основателки на олимпиадата през 1989 г. Всяка година олимпиадата по биология събира над 300 ученици от над 80 държави.