Адвокат Гънчо Гънчев отправя сериозно предупреждение за кризисна ситуация, свързана с транспортирането на ученици от малките населени места в Община Карлово до училищата в общинския център и други населени места.

В своя профил във Facebook, той описва задълбочаващ се проблем, който поставя под заплаха достъпа на учениците до образование дни преди старта на новата учебна година.

Според Гънчев, до предходната учебна година разходите за транспортирането на учениците са били частично покривани от субсидия, осигурена от Министерството на образованието и науката (МОН), която Община Карлово дофинансирала след решение на общинския съвет. Към днешна дата обаче, общината отказва да предостави допълнителни средства за превоза, което поставя училищните директори в затруднено финансово положение.

Гънчев изразява силно недоволство от факта, че цените за транспорт, предлагани от местни превозвачи, варират драстично – от 3,50 до 6,79 лева на километър с ДДС. "Време е МОН да се намеси и да реши този проблем. За съжаление образованието на децата ни е в опасност, налице е произвол и явен монопол в определяне на цените за превоз. Възмутен съм е меко казано. Не е ясно как се определят цените за превоз, като за различни училища цените варират от 3,50 през 4,50 до над 7 лв? При условие, че МОН признава до 2,28 лв", допълва той.

"Явно е, че превозвачите извиват ръцете на училищата!", възмущава се Гънчев в поста си.

Още по-тревожно е, че според Гънчев, кметът на Община Карлово - Емил Кабаиванов, вече е отказал да поеме каквато и да било отговорност за разрешаването на проблема с дофинансирането на ученическия транспорт. По време на среща с ръководствата на местните училища, той ясно заявил, че общината няма намерение да предоставя средства за транспорт.

"В едно явно далечно минало, наречено Възраждане, общината е давала мило и драго да има училище, да има учител, децата да имат бъдеще. Днес се чудя как се изкривяват ценностите, щом става въпрос за едни двеста и кусур ученици, които на 16.09. трябва да са на училище в Карлово, а живеят в околните села... Фирми, транспорт, община, училища, пари, извиване на ръце и тн. (можете да добавяте сами и няма да сгрешите). Какви ти иновации, резултати, успехи? Друго е важно. И се питам под кой камък са се скрили медиите!?! Е, това дежавю ми писна! И да си мълча също ми писна! Аз съм учител! Уважение, моля! Искам да си върша работата с достойнство!" - споделих огорчението на един български учител и се надявам на Вашата подкрепа", допълва Гънчо Гънчев.

Опитите за контакт с Министерството на образованието са безуспешни, тъй като телефонните линии както за пресцентъра, така и за инспектората, са неактивни, добавя адвокатът.

"Очакваме вашата адекватна реакция", завършва публикацията си той.

Снимката е илюстративна.