Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по математика, което започва от 8:00 часа. Изпитите ще се състоят в 1017 училища. Ангажирани са и 13 853 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Тестът от националното външно оценяване по математика в десети клас съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.

На 10 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература в десети клас, на което се явиха 52 297 ученици. Те писаха тогава теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата". Десетокласниците трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието "мъртво сърце" и други задачи.

На изпита по български език и литература в десети клас имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика. Тази година тестът съдържаше общо 21 задачи - с две по-малко от миналата година.

Времетраенето и на двата изпита в десети клас е по 90 минути.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.