Днес започва новата учебна година - над 2300 училища отварят врати днес, за да посрещнат повече от 720 000 ученици.  За много ученици това е време на нови знания, приятелства и преживявания. Но зад всяка успешна учебна година стои неуморната работа на българските учители, които с любов и отдаденост се грижат за образованието и възпитанието на децата ни. Знания за малки и големи ще предават над 92 000 учители и специалисти, според данните на Просветното министерство.

Учителите са не само тези, които предават знание, но и тези, които вдъхновяват, мотивират и подкрепят учениците в тяхното развитие. Те са тези, които създават любопитството към науката, формират моралните ценности и помагат на децата да открият своя потенциал. Всеки ден те се изправят пред предизвикателствата на съвременното образование, търсейки начини да направят учебния процес интересен и полезен за всички ученици.

В тези трудни и динамични времена, когато образованието изисква гъвкавост, креативност и постоянни усилия, българските учители неуморно продължават своята мисия. Те работят със сърце и душа, за да осигурят най-доброто бъдеще за нашите деца.

Днес е моментът да им изкажем нашата дълбока благодарност. Благодарим им за това, че всеки ден влагат своето време, търпение и енергия, за да развиват младите поколения. Благодарим им, че със своя пример показват на децата колко е важно да се учи и как знанието може да отвори вратите към нови светове.

Нека новата учебна година донесе успехи и радост както на учениците, така и на техните учители. Нека всички те вървят заедно по пътя на знанието с увереност и усмивки.

Днес за сигурността по пътищата и в районите на учебните заведения са ангажирани повече от хиляда полицейски екипи. В ход е и традиционната акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Установените нарушители на пътя могат да бъдат санкционирани и в следващите дни след първия учебен ден, за да не се блокира движението.