Меморандум за съвместна дейност между кмета на Община Златоград Мирослав Янчев и Ректора на Университета по хранителни технологии проф. д.н. Галин Иванов беше подписан днес.

Предмет на меморандума е разкриването на филиал на УХТ в гр. Златоград.

“Предстои ни още много работа, но првата стъпка е направена.”, коментира Тодор Батков.

Първите редовни студенти се очаква да започнат обучение на 15 септември 2025 година.

Меморандумът е подписан след среща миналия месец в Универститета По Хранителни Технологии Пловдив с председателя на Света на настоятелите проф. Пламен Моллов, доц. д.и.н. Иво Димитров, заместник-ректора Доц. д. н. инж Кирил Михалев и Тодор Батков.

Златоград има уникален потенциал за висше учебно заведение с профила на УХТ, заради статута си на люлка на културно-историческия туризьм, гастрономическото си разнообразие и близостта си до Грция и Турция.

Решено е да започне работа по основаване на Универсистет по хранителни технологии - филиал Златоград.

Голяма част от специалностите ще се преподават и на английски език, за да бъдат привлечени и студенти от чужбина. Допълнително започва работа по изграждане на Национален Център за Кулинарни технологии към филиала, който ще е първият в България.

“Благодаря от сърце за съдействието на кмета на Златоград, общинското рьководство, ръководството на УХТ и зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров. Когато всички гледаме в една посока, реализирането на добри идеи е лесно - колкото и да са амбициозни!”, каза още Тодор Батков.