Повече от 2000 поклонници от цялата страна ще тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. Това съобщават от областната управа във Враца, която е организатор на 76-ия национален туристически поход. Участниците ще тръгнат от козлодуйския бряг на 27 май и след 120-километровия преход ще стигнат на 1 юни в подножието на легендарния връх Околчица във Врачанския балкан.

Очакват се 52 ученически групи и ръководители от 18 области на страната. Кметовете на общини, през които преминава Ботевия път, помагат за реализацията на проявата. Осъществен е обхода на пътя, има и поет ангажимент от кметовете за посрещане на походниците, за съдействие за почистване при необходимост и премахване на нерегламентираните сметища. Вече са раздадени палатки и спални чували по предоставените заявки.

 
Проведени са обществените поръчки по всички нормативни изисквания и са сключени договори с фирмите за изхранването на децата походници, почистване и облагородяване на трасето. Както всяка година, проявата ще бъде обезпечена с медицинско обслужване, с противопожарен автомобил и полицейска охрана.

Осигурено е вече електрозахранване и водоснабдяване на местата за лагеруване. Въпреки честите дъждове р региона, вече се почиства и се дезинсенкцира цялото трасе. За всички спомагателни дейности са събрани оферти има организирана културна програма, състезания и са осигурени награди за участниците. Изискани са и се поставят табели по Ботевия път, който има статут на паметник на културата.