Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) работи по актуализацията на Наръчник за родители, като в него ще бъде включена информация за райския газ, както и за задълженията на родителите, свързани с Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места. Целта е информацията да се разпространява чрез образователните институции. Това се посочва в отговор на ДАЗД на запитване на БТА относно мерки за осигуряване на по-сигурна среда за децата в навечерието на новата учебна година.

Мерки срещу райския газ, цигарите и алкохола

Темата с разпространението и употребата на райски газ и бездимните и нагреваемите тютюневи изделия е обсъждана на заседания на Съвета на децата към председателя на ДАЗД, посочват от Агенцията. Членовете на консултативния орган споделят, че липсва достатъчно информация за вредата и последиците от тези изделия, която да достига по достъпен начин до децата, казват още от ДАЗД. От Съвета на децата считат, че е необходима национална информационна кампания по темата. Въвеждането на по-строг контрол, високи парични санкции и проверки, включително и забрана за продажба на деца, в т. ч. и онлайн продажбата също е сред предложенията на младежите.

От ДАЗД припомнят, че според чл. 15 от Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места министърът на здравеопазването, министърът на вътрешните работи и председателят на Държавната агенция за закрила на детето участват в разработването на програмите, по които се обучават децата, като контролът по осъществяване на обучението се извършва от регионалните инспекторати по образованието на Министерството на образованието и науката. До края на настоящата година предстои да бъдат разработени такива програми, като в тях ще залегне и употребата на райски газ и други вредни субстанции, информират също от ДАЗД.

По повод зачестилите тревожни случаи на употребата на алкохол, тютюневи и свързани с тях изделия, диазотен оксид (райски газ) и други наркотични вещества от страна на малолетни и непълнолетни лица по време на организирани детски дискотеки в цялата страна, ДАЗД изпрати писма до МВР, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините, съобщават от Агенцията. Месец по-късно ДАЗД организира и междуинституционална среща, по време на която са изложени редица проблеми, свързани с налагането на санкции по отношение на употребата от деца на диазотен оксид (райски газ), които възпрепятстват ограничаването на негативното явление.

ДАЗД се самосезира през юли 2024 г. по медийна публикация със снимки на момче и момиче, дишащи райски газ, докато до тях е бебето им в количка. По повод този и други инциденти през лятото от институцията напомнят, че Семейният закон урежда упражняването на родителските права и задължения. „Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете и подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете. Тяхно право и задължение е да осигурят сигурност и безопасност за децата си, включително и през ваканциите“, коментират от ДАЗД.

В случаите, в които родител, попечител или друго лице, което полага грижи за дете по смисъла на Закона за закрила на детето, не може да придружи детето, то следва да осигури пълнолетно дееспособно лице за придружител на дете, навършило 14-годишна възраст, но ненавършило 18-годишна възраст, на обществени места след 22:00 ч., като удостоверява това му качество пред компетентния орган, осъществяващ контрол, с декларация по образец, уточняват също от Агенцията.

Когато и двамата родители са работещи и е невъзможно да ползват отпуск по време на ваканциите на детето, следва да се погрижат за осигуряване на възрастен човек – баба, дядо, близък или друг доверен човек, който да осъществява надзор и достатъчна грижа спрямо децата до 12 г., подчертават от ДАЗД. „Би могло да се ползват организирани лагери, детски центрове и други, като е желателно родителите да се убедят в съблюдаване на изискванията за сигурна и безопасна среда за децата“, посочват още от институцията.

Сигурна и безопасна образователна среда

Началото на всяка учебна година е предизвикателство, както за учебните заведения, така и за родителите и децата, напомнят от Агенцията. Най-важното е децата да се обучават в сигурна и безопасна среда, добавят също от ДАЗД. Оттам считат, че за това може да допринесат не само учителите и самото училище, но и родителите. Необходимо е родителите да разговарят със своите деца за добрия пример, толерантността, уважението към ближния и нетърпимостта към агресията и тормоза, съветват от ДАЗД. Друго положително, което от Агенцията отбелязват, е нуждата семейството да бъде привлечено към инициативите в училище с цел по-добра комуникация.  

От голямо значение е изградената вътрешна система в учебното заведение и нейното функциониране за превенция на насилието и тормоза в системата на предучилищното и училищното образование, коментират също от ДАЗД. От Агенцията отчитат за важно и доброто познаването на механизмите за работа и сътрудничество между институциите относно случаите на деца, въвлечени в родителски конфликт, работа при случай на инцидент с дете и др.

В началото на учебната година ДАЗД отправя призив към всички деца и ученици да уважават учителите си и да бъдат добри помежду си. В случай на нужда всяко дете може да се обърне към учители, родители, училищни психолози и други възрастни, които да помогнат, да дадат съвет или да задействат институционални мерки за осигуряване на закрила на детето, казват също от Агенцията.