Името му е Ивайло Зотев - българин, заминал на гурбет чужбина. 11 години от него нямало следа. Обявили го за мъртъв, а после семейството му получило обаждане. В слушалката чули неговия глас.

37-годишният Ивайло е от маданското село Цирка. Заминал да работи като гъбар близо до Единбург. Кандидатствал по обява във вестника само 3 месеца по-късно заминал. Тогава близките му го видели за последно.

Всичко се случило много бързо. 20 дни след като кандидатствал, получил обаждане. Отишъл да му вземат мерки за специалното облекло за гъбарника. А месец и половина по-късно хванал куфарите и заминал за Англия. Разбира се, всичко било изрядно. Ивайло имал договор. Чувствал се добре. Освен всичко и изборът му бил правилен - нямал работа в България, а не искал да седи и да си губи времето. Така взел решението да опита.

В началото Ивайло се обаждал на семейството си. Разказвал за живота зад граница. Постоянно си говорил по телефона с малкия си брат, разказва пред “24 часа майката на Ивайло - Шефкие.

На Острова Ивайло кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион. Първия път не го приели. Всъщност комисията реално го одобрила, но го помолила да се яви следващата година. Близките му си мислели, че не се обажда, защото вероятно е взет в легиона, съставен основно от чужденци, и е някъде на далечни мисии по света.

Нямало как да се свържат с него, защото не използвал и социални мрежи.

11 години по-късно семейството му получило обаждане.

На телефона позвънила служителка на българското посолство в Лондон. При нея отишъл мъж, който искал да поднови личните си документи. В компютъра обаче се водил мъртъв.

Служителката обещала да помоли “мъртвия” по документи родопчанин да им се обади лично. По това време Фаик и по-малкият брат на Ивайло - Слави, сменяли гума в гаража.

15 минути по-късно Фаик и Слави говорили обстойно с Ивайло. “Познах , че е той, въпреки че е минало много време, и повикахме майка му. Каза, че излиза, че документите му са невалидни, понеже се води мъртъв”, споделя Фаик.

“Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и толкова щастлива, че е жив и здрав”, признава 57-годишната Шефкие.

Разказал й, че е добре, че работи в най-голямата фирма за гъби и е отговорник за качеството на продукцията. Не се е оженил, няма деца и си е купил жилище. Казал, че документите му са с изтекъл срок и не може да пътува извън страната. Легитимирал се в момента само с шофьорска книжка, изкарана там.

Съпругът на Шефике починал вследствие на масивен инфаркт. След кончината му трябвало да се уредят семейните документи, тъй като покойникът имал фирма.

По-малкият син се водел технически сътрудник в нея. Било необходимо да изяснят в крайна сметка какво става с големия. Подали искане до властите да се провери статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия. “Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова”, казва Фаик Зотев.

Със съдебно решение на Районния съд в Мадан от 4 октомври т.г. Ивайло е обявен за мъртъв.

Така и не бил пуснат за общодържавно издирване, защото такова никога не е искано. Предстои обаче ново дело, за да може Ивайло да “възкръсне” и да получи лични документи. Единствено по този начин ще може да се прибере у дома - в Цирка.

Предстои майката и братът на Ивайло да търсят адвокат, който да им окаже нужната правна помощ за трудния казус.

“Никога не съм се съмнявала, че е жив, независимо от документите. Една майка трудно отписва детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим”, казва Шефкие.