Информация колко са хората в складовете и в момента, за съжаление, никой не може да даде, каза пред медиите служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е на място край Елин Пелин, където гори база за съхранение на фойерверки.

Министърът обясни, че единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация за случилото се, са охранителят, който поради инцидента не е в адекватно състояние и дава разнопосочна информация, както и мъжът в „Пирогов“, който е обгазен, с опасност за живота и се интубира, както и дъщеря му, която е с 85% изгаряния, което, според медиците, е състояние, несъвместимо с живота.

Стоянов каза още, че собственикът на складовете е пристигнал на място, като вероятно единият от хората вътре е 22-годишният му син.

Според вътрешния министър инцидентът е станал след работно време. Информацията към момента е, че са дошли хора да вземат пиротехническа техника, необходима за някакво събитие, и нещо е станало при пренасянето ѝ от основните складове.

Министърът посочи още, че вътре в единия от складовете има т.нар. тротилов еквивалент, което не е идентично с тротил, а складът, в който този тротилов еквивалент се намира, според собственика, е изцяло обезопасен по правилата и е с много дебели бетонни стени.

Също така част от помещенията са газифицирани и успоредно с Министерството на енергетиката се спря притока на газ, добави Калин Стоянов, цитиран от БТА.

Той съобщи още, че на място са дошли сапьори и военни специалисти.

Още за ужаса край Елин Пелин - четете тук:

Взривове, огън и дим в складове за фойерверки край Елин Пелин, има ранени ВИДЕО+СНИМКИ

BG-ALERT с предупреждение за жителите на Елин Пелин

Пламна и склад на голяма хранителна верига до Елин Пелин

Шефът на МВР с първи думи за ужаса край Елин Пелин

Брониран джип и две "котки" на армията влизат в складовете край Елин Пелин

Собственикът на склада в Елин Пелин: Нямаме представа на какво се дължи пожарът

Жител на Елин Пелин за взрива: При втората ударна вълна ми падна част от тавана

До 20 души били на смяна в гърмящите складове край Елин Пелин? ВИДЕО

Община Елин Пелин обяви частично бедствено положение

Измервателна станция за качеството на въздуха пътува към Елин Пелин

В неизвестност е и синът на собственика на складовете за фойерверки

МЗ: Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи