"Кандидатите за патриарх трябва да се отличават с духовни качества на добри пастири, учители на истините на вярата, канонично съзнание и църковно поведение и по тези качества те биват разпознавани като достойни и отговарящи на изискванията да бъдат първо предложени, и след това измежду тези трима съборът избира един", каза богословът доц.д-р Костадин Нушев.

"Духовен водач се избира чрез тези предписани от една страна от каноните на църквата, от друга от правилата на устава, които определят изискванията и качествата на кандидатите".

Доц. д-р Нушев определи като "емоционална реакция" поведението на архимандрит Никанор, който изказа несъгласие с избора на новия патриарх.

"Патриаршеското слово, което чухме вчера от новоизбрания патриарх Даниил, отговорът от Вселенския патриарх Вартоломей, мисля, че това бяха първите знаци, които много внимателно трябва да вникнем в тях и мисля, че там никъде нямаше сенки на съмнение за някакво нарушаване на отношенията. Трябва да сме много внимателни, защото патриаршеското служение и патриарх Даниил вероятно ще бъде много по-различен в своите патриаршески послания, отколкото като изявленията, които е правил като митрополит на Видин".

Патриарх Даниил преди първата литургия: Задачите са много ВИДЕО

Доц. д-р Нушев окачестви вчерашното слово на патриарх Даниил като "изключително добре премерено".

"Имаше необходимата дипломатичност, имаше необходимото братско отношение, а видяхме и отговора на Вселенския патриарх".

Богословът допълни в ефира на БНТ, че трябва да се обръща внимание на линията и посоката на посланията, които отправя новият патриарх.

"А да не се вглеждаме назад във времето какви изказвания той е правил в качеството му на митрополит".

Патриарх Даниил: Много е важно да се въведе „Религия и православие” в училищата