25 октомври, 2023 година - преса на производствена база на "Вазовски машиностроителни заводи" в село Иганово произвежда локален взрив и ранява двама работника. Веднага е оказана първа помощ и е извикана "Спешна помощ". Единият от работниците, на 33 години, издъхва на път за болницата. Другият пострадал е без опасност за живота, посочиха тогава от ВМЗ-Сопот. Оказва се обаче, че мъжът, оцелял при взрива, е претърпял няколко медицински интервенции, а след случилото се той е започнал да посещава психолог – поне така твърди брат му – Апостол Кулов.

На 6 юни, 2024 година, Апостол Кулов написа в социалната мрежа Facebook, че след взрива, станал през изминалата година, брат му е откаран в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в град Карлово, където лекарите са установили, че той има рана на скулата под лявото око, като медиците са се погрижили да я зашият. Освен това по тялото му били забити метални осколки, посочва още Апостол.

„На следващия ден, при вторичен преглед, установяват, че в областта на зашитата рана има парче метал с големината на две стотинки. След десет дневен престой и операция беше отстранен металът. Последваха периодични посещения при психолог и така до днес. Не искам да навлизам в детайли за не Ви отегчавам“, отбелязва Апостол в своята публикация.

Апостол твърди, че на 6 юни са получили писмо от ВМЗ, с което ръководството на предприятието уведомява брат му, че ще получи обезщетение за трудовата злополука. По думите на Апостол обезщетението е в размер на 5 500 лева. Братът на пострадалия подходи с ирония към размера на обезщетението:

„Тук искам да изкажа огромна благодарност на борда на директорите и на господин Стоенчев (изпълнителен директор и член на СД на ВМЗ ЕАД - бел. ред.). Иска ми се да задам и един друг въпрос - господин Стоенчев, уважаеми господа директори, струва ми се, че надвишаване правомощията си. Много безотговорно и с лека ръка раздавате държавни пари, при това за човек, който е незначителен за Вас. Сумата от 5 500 лева е твърде голяма, тя надвишава няколко пъти вашия месечен доход и десетки пъти вашите месечни бонуси. Искрено се надявам да прочетете написаното и да коригирате сумата, като я направите приблизително 5, 50 лв. Тази сума е предостатъчна за болките (нали отминаха) за тичането по болници и лекари (не е толкова често вече), за ходенето по психиатри (разбира се, с течение на годините и това ще мине)“.

Пред GlasNews.bg Апостол Кулов заяви, че никой от ръководството на ВМЗ не ги е потърсил след въпросната публикация в социалната мрежа Facebook. И отсече лаконично:

„Смятаме да потърсим отговорност от съответните институции. Размерът на обезщетението е меко казано подигравателен, имайки предвид, че брат ми не е същия човек. Според чл. 52 от Закона за задълженията и договорите обезщетението в такива случаи се определя по справедливост… Чудя се в случая, че не е имало все още дело, кой определя кое е справедливото обезщетение? Въпросът ми е риторичен“.

Пловдивската Окръжна прокуратура разследва трагедията със загиналия във ВМЗ

GlasNews.bg направи опит да се свърже с представители на ВМЗ, за да изложат своята позиция по казуса, но без успех. А публикацията на Апостол Кулов предизвика лавина от коментари в социалната мрежа, ето част от тях:

Васка С.: Уважаеми господин Кулов, много съжалявам за злополуката с брат Ви! Надявам се вече да се е възстановил. Наистина живеем в държава на абсурдите, където човешкият живот и здраве нямат значение. През 2007 година баща ми почина от масивен инфаркт на работното си място в цех на ВМЗ - Сопот. Искаха да извъртят нещата така, все едно е починал извън завода. Но така ли трябва да бъде? Докога? Борете се, търсете справедливост!

Симеон М.: Защо не ги осъди? Ако е прав и може да се докаже, нека да иска и 100 000 лева. Радвайте се, че е жив и здрав, останалото при адвокатите, не във Facebook.

Патриция П.: Днес е брат ви, утре ще е някой друг... Работниците защо не надигат глас?

Ели М.: Радвайте се, че брат ви се е оправил, защото не всички имат този шанс. И не всичко е пари.

Мариела П.: Консултирайте се с адвокат! Съжалявам за случилото се с брат ви!

Ще припомним, че през 2022 година отново имаше фатален инцидент в завода. Тогава загина 27-годишен работник в 241-ви цех. По своя инициатива младият мъж се качил да забърше конденза от изпаренията на ваните, но не спрял тока. В този момент бил покосен.

На този фон след дълги и конструктивни преговори между ръководството на „ВМЗ“ ЕАД и синдикалните организации на КНСБ и СС „Подкрепа“, в които бяха обсъдени и разгледани всички ключови аспекти на трудовите условия, на 1 юли бе подписан нов Колективен трудов договор в управлението на предприятиетo. Основните акценти от новия КТД включват допълнително здравно осигуряване и подобрени социални придобивки, като завишено количество специално работното облекло и др. Заложени са Коледни и Великденски премии за всички работници и служители при добри финансови резултати на фирмата. Новият колективен трудов договор ще бъде в сила за период от две години.