Пост в социалните мрежи и една снимка предизвикаха едновременно умиление, възторг и размисли. За ценностите в живота, за бедността и труда, за духовната щедрост, добротата и волята за самоусъвършенстване. Въпреки съдбата...

Ето какво написа Тодор Велев във Facebook:

"Този човек, въпреки своята грубоватост и неугледност е всъщност един много достоен човек, от десетки години обикаля пазарите в София и продава всякакви вещи с минимална печалба, колкото да се препитава. Независимо, че често го гонят и тормозят, той не вреди на никого, защото изкарва прехраната си с честен труд, като дори в свободното си време намира време да чете книги и да се образова.

Замислите се колко от вас имат в пъти по-лек живот от неговия и въпреки това не са прочели дори една книга в последната една или няколко години. Изводът е, че не работата и липсата на време са причината за днешната неграмотност, а липсата на желание и воля за себеусъвършенстване!"

Оказа се, че човекът с книгата е познат на доста софиянци:

"Срещала съм го на Женския пазар отдавна, чиста душа."

"От години го засичам в различни части на София. Последния път го видяхме в Северния парк. Купихме си топки от него. Добър човек!"

"Завалията цял живот продава гъби за миене на чинии и това не го е обезверило, напротив, всеки има свободно време и не чете, а ''скролва в тик-ток', а той - превърнал е дъното в комфорт и оцелява".

"Когато разберем, че щастието не е в парите - ще сме много много възрастни и вече ще е късно", обобщава столичанин.