„МАЛИиии, НАЛУДНОСТИТЕ не само, че не намаляват, но се и УВЕЛИЧАВАТ (и то чуто само от тая сутрин)“, така започна коментара си в предпоследния ден от изминалата година кардиологът Светлозар Сардовски.
На стената си във Facebook той изрази възмущението си относно наскоро публикувано изследване за мусаката. В него се казва, че ястието оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа.
Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.
На Балканите като „най-опасна за климата” е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.
Наред с това проучване, кардиологът не подмина и най-коментираната тема за изминалата година, а именно ковид. Сега според последните данни, поставянето на бустерни дози ваксина ще се извършва на всеки три месеца.
Ето какво написа той:
„МУСАКАТА българска била най-въглеродноопасна за човечеството.
ГЪРЦИТЕ (има такъв народ... нема такава простотия) щели да оставят да работят ресторантите, но забранили музиката...
За яденето не става ясно, което предполага, че засега е разрешено, но в бъдеще очаквам да забранят отварянето на устата при ядене, та сещайте се откъде ще набутват, което пък погледнато от "друг ъгъл" е връщане към „либералните“ им корени...
БУСТЕРНИТЕ ваксини щели да се правят на всеки 3 месеца... при положение, че за 1 година, 60% от световното население още не се е ваксинирало и с втората доза....?!?!!( а бе, поне сменете ваксините, бееее...)
Та и Аз, в тоя смисъл, вместо СУРВАКУВАНЕ ви предлагам друг вид (ку)КУВАНЕ, което си е „либерално и политкоректно“....
С пожелание за по-нормална Новата 2022 Година,
ССардовски, (не)НОРМАЛЕН....?!?“
Тиа 13:30, 27.05.2023
Ха! А, щото техните барбекюта, овчарски пайове, стекове и всички останали храни от месо са изключително безвредни за природата и глобалното затопляне! Да не говорим колко са полезни за хората западняшките им извращения за щурци, буболечки и всякакви други насекоми, любимо ядене на рептилите!