Героизмът в наши дни е рядко явление, но един мъж - Любен Буков от село Брестовица, точно днес, 12 години по-късно, ни напомни, че съществуват хора, готови да рискуват живота си за доброто на другите. В свят, където често доминира личната изгода, подобни постъпки ни връщат вярата в човечността.

Любен Буков е истински герой, чиято смелост и бърза реакция предотвратиха мащабна трагедия на 10 септември 2012 г. в село Долна махала, Пловдивско. Въпреки огромната опасност и факта, че получава 72% изгаряния, той успява сам да потуши пламъците, запалили се по време на зареждане на газова цистерна. Благодарение на неговото самообладание и решителност е избегнат мощен взрив, който би застрашил не само бензиностанцията, но и цялото село. Пожарникарите потвърждават, че без действията му щетите биха били катастрофални.

Когато пламъците избухват на бензиностанцията, Любен не мисли за себе си, а за хората около него. Той действа инстинктивно, воден от дълбока отговорност и смелост, знаейки, че всеки момент е от значение.

Младият мъж претърпява три операции. За съжаление, състоянието му се влошава и той умира от раните си. Отива си едва 33-годишен. На погребението негова близка казва:

"Това е истински подвиг. Ако беше друг, щеше да се скрие в лозата и да не мисли за хората!"

Една година по-късно Любен Буков е отличен посмъртно за достоен българин. Наградата получава майката на героя Мария Букова.

"Благодаря, че не го забравихте!", казва през сълзи тя.

Подобни герои не чакат за медали или признание. Те действат заради моралния си дълг и защото разбират каква е тяхната роля в дадения момент. Любен можеше да избяга, да изчака професионалистите, но вместо това поема инициатива, която спасява не само бензиностанцията, но и стотици животи. Историята му показва, че истинският героизъм не се проявява с шум и фанфари, а със саможертва и скромност, когато животът на другите е по-ценен от собствения.

Това са хората, които поставят общото благо над себе си, които се движат от дълбока човечност и лична отговорност. Техният пример ни напомня, че в моменти на криза истинските герои не са тези, които бягат, а тези, които се изправят пред опасността и защитават другите.

Затова точно днес искаме да сведем глави пред Любен. Да е светъл пътят му!