Подготвената раница за спешни ситуации е златно правило за реакция при бедствия. Това заяви Тодор Грозданов, който е секретар на Националната асоциация на доброволците.

Вече втора седмица редом до пожарникарите при гасенето на пожарите в страната са и стотици доброволци. Асоциацията им обединява 50 формирования от цялата страна - около 900 души, обучени за извънредни ситуации.

„Превенцията е изключително важна, но не само от държавната власт и институции, а от хората. Важно е самите хора да знаят как да реагират при бедствия. Едно от основните правила е без паника. Запазвате спокойствие, оглеждате се и тогава реагирате. Златно правило е да има подготвена раница за спешни състояния, с която да преживеете докато институциите се задействат“, каза Грозданов.

Доброволците са регистрирани по Закона за защита от бедствия. Преминали са през специализирано обучение, което е безплатно за тях. То продължава около два месеца, а за него държавата плаща целеви субсидии на общините.

Когато възникне проблемна ситуация те се координират по телефон къде има нужда от помощ. През тази седмица заминават за Отец Паисиево в Средна гора. Преди това са се допитали до пожарните служби къде ще са най-полезни.

„Голямата поука е, че в България общество има, хора, които помагат има. Обществото когато е изправено пред тежка или трудна ситуация може да се обедини“, обобщи в ефира на bTV Грозданов.

Обяви, че в дарителска кампания за пожарогасители за 2 дни са събрани цели 200 хил. лева.