Историята на Евелин Банев е дълга, видима е по присъдите - в Италия има 20-годишна за търговия с наркотици. Много разумно е да избере български затвор, тъй като в България по-лесно ще излежава присъдата - може да има свиждания. Човек, когато доброволно влиза в затвора, при условие, че има възможност да продължава да живее, най-вероятно има план, можем само да гадаем. Това коментира бившият ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов.

"В затвора няма недосегаеми хора, няма затвор, който да гарантира 100% сигурност. Когато животът на такива емблематични фигури е заплашен, затворът е по-опасен, той там стои на едно място. Вероятно има план. Ще разберем в зависимост от развитието на политическата и криминогенната ситуация", заяви доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че не е трудно човек да изчезне в България. Затова не е ясно и дали Брендо е бил "невидим" в страната или е действително е влязъл по "зелена граница".

Евелин Банев-Брендо се предаде в полицията

"Не е толкова трудно един човек да изчезне в България, ако не демонстрира своето присъствие публично, където хора могат да го познаят. Дейността на издирването в България с годините заедно намалява, наред с финансовите възможности на Банев, е напълно възможно да остане невидим", каза още той.

По думите му Банев не се лишава от свобода безплатно. Бившият ректор на полицейската академия коментира и версията, че Брендо е изгубил тонове наркотици. 

"Ако някой от ъндърграунда загуби тонове наркотици няма къде да се скрие, единственото, което ви спасява, е абсолютната анонимност, която той имаше. Явно нещо се е случило, за да я напусне", коментира доц. Иванов.

Според него вероятно ролята на Евелин Банев в италианските наркокартели е била на много високо ниво и е управлявал сериозни процеси и пари. 

Доц. Иванов коментира и реформите в службите за сигурност: "Персоналните промени не променят нищо, на службите им трябва сериозен реинженеринг, на самата държава ѝ трябва цел, която службите да осигуряват. Върви постоянен процес на партийно влияние в службите, което подчиняват на партийните централи, това обезкървява службите".

Брендо влиза в затвора за 6 години при първоначален строг режим