Социалните мрежи бяха залети от видеоклипове, показващи хаотични сцени на безредици в голям търговски център в столицата, станали в навечерието на новата учебна година - 14 септември.

@teo_music1 Ама аз просто отидох за бурито… ???? @Hel Levachki #fyp #молпарадайс ♬ Сложете ми забрана - TEO MUSIC

@mhadjievwv #levskiholigans #paradisemol #foryou #sofiazapad #holigans #litekssofiq #paradise #левскисофия #софиязапад #лозенецсофия #левскипакнабичорбарите #парадайс #софия #sofia #hdsofia #foruyou #левскисофия1914 #българия #филмари #хулигани @kurzachervenite #стол #forupage #paradisejoligan #foryoupageofficiall #fortnite ♬ Oshte, oshte - Adriana

На един от кадрите се вижда и "червения" ММА боец Найм Салим "Зомбито".

Свидетели споделиха кадри от безредицата, на които се вижда как младежи хвърлят столове и стъклени шишета, крещят и заплашват. На един от клиповете се виждат майка и дете, които чакат на един от търговските обекти за бързо хранене.

Инцидентът бързо привлече вниманието на много потребители в социалните мрежи.

GlasNews се свърза с един от свидетелите, който ни сподели, че на излизане от ресторант видял две групи хора.

"Мятаха какво ли не, столове, стъклени шишета, хората се пазеха и се криеха по магазините.", каза Илиан Илиев, станал свидетел на хаоса.

@ilian.iliev Замериха ме и с шише, вижте втора част #bulgaria #paradaise #sofia ♬ original sound - Najs

"Тръгнаха към мен с палка и ме замериха, след като ме забелязаха. Реално на това видео си слагам телефона надолу, защото видях палката.", казва очевидецът. "Реших направо да вляза в мелето да ги снимам, така за спорта.", допълва той.

Причината за безредиците в търговския център се оказва свързана с дербито между ЦСКА 1948 и Левски от 15 септември. Мачът, който завърши с убедителна победа за Левски с резултат 4:2 на стадиона в Бистрица, разпали страстите на феновете ден преди да е започнал. Напрежението между привържениците на двата тима ескалира в търговския център, водейки от хаоса от видеоклиповете.

Илиян споделя и видео, на което си личи как буйстващите биват ескортирани от охраната на мола. В този момент един от хулиганите го забелязва и започва да крещи "Я не снимай е", хвърляйки стъклено шише по него. "Непокътнат съм", казва Илиян на въпроса дали е бил ранен.

@ilian.iliev Спрете да отглеждате и да търпите такива изроди… #bulgaria #paradaise #sofia ♬ original sound - Najs

На записа се вижда как един хулиганът хвърля нещо към камерата, а след това се чува как се чупи нещо, последвано от "Ти нормален ли си бе?"

След като свидетелите на инцидента публикували видеата в социалните мрежи, те започнали да получават и заплахи. Като се съобщава за анонимни съобщения с предупреждения да премахнат съдържанието, за да "не достигне до новините".

"От два дни не спират да ме заплашват и обясняват какво ще ми се случи, ако не изтрия видеата. Писаха ми и хора качили каквото имат като мен, но в последствие ги изтрили от страх, роден от същите безлични онлайн заплахи. Никой не може да ви лиши от свободата да имате позиция.", казва Илиан в публикация в своя Instagram профил.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Iliyan Veliki (@ilian_najs)

"Ще ти счупим зъбите и ще те причакаме някъде" са част от заплахите, които той получава. "Само смъртни заплахи не съм получил все още", обяснява Илиан. 

Той допълва, че други хора, които също са заснели и публикували видеата от безредиците, но впоследствие са ги изтрили, са му писали, за да го предупредят да премахне клиповете от социалните мрежи. „По-добре изтрий видеата, тези са безмилостни, ще те унищожат...“ – едно от съобщенията, които е получил.

Коментиращи останаха бесни от ситуацията, като част от тях отбелязаха "За едните мачове ще се избият, ама че държавата отива на кино всички си лежат на дивана. Ще си останем на дъното."

"Мен ме изгониха, защото "съм изглеждал подозрителен", а тези буйстват без никой да им направи проблем!", споделя младеж.

"Мисля, че държавата ни има сериозен проблем с агресивността. Трябва по някакъв начин политиците да говорят за истинските проблеми, а не за джендъри.", пише друг потребител на TikTok. "Ако това е бъдещето на тази държава, последният да гаси лампите и да се приключва. Тия не трябва да излязат от затвора...", пише още един коментиращ. 

"Мислех, че модата на тъпанарите е минала", "Проблемът е, че никой нищо не им казва!", също казват те.

Други се запитаха къде е охранителната фирма и защо никой не ги е спрял навреме. 

GlasNews се свърза със СДВР. Те уточниха, че са се самосезирали по случая и работят с всички видеа, споделени в социалните мрежи.