Демонстрация в подкрепа на Палестина и Ливан се проведе в София – пред Съдебната палата. Демонстрантите развяваха знамето на Палестина и скандираха „свобода за Палестина“ и „не на бомбите в Ливан“.

В проявата участваха както араби, така и българи. Подобни демонстрации има всяка седмица в различни европейски градове, сред които и Лондон.

Десетки хиляди излязоха по улиците на Лондон на пропалестински протест

"Жестоката агресия, която извършва ционисткият режим, е над населението в Палестина и сега и в Ливан. Жестоката агресия е включително срещу лица.", каза протестиращ пред камерата на bTV.

Организаторите излязоха със следните искания: Незабавното прекратяване на нападенията върху Палестина и Ливан, както и прекратяване на израелската агресия. Да се спре въоръжаването на Израeл и да се сложи забрана да се доставят оръжия, части за оръжия и продукти с двойна употреба на Изрaел.

Прекратяване на академичните връзки и всяко сътрудничество с изрaелски институции в областта на образованието, изследванията, науката и иновациите и прекратяването на сътрудничеството в областта на киберсигурността, както и прилагане на разпоредбите на Споразумението от Васенаар срещу износа на хакерски инструменти за държавата Изрaел като нарушител на човешките права.
 
Да се защити правото на неприкосновеност на личния живот, да се премахне Изрaел от списъка за адекватност на ОРЗД на трети държави, в съответствие с решенията на СЕС по делото "Шремс", поради прекомерния достъп на изр@елската разузнавателна агенция до лични данни на ЕС.
 
Защитаване на правото на протест и свобода на събиране, изразяване и асоциация, както и правата на недискриминация, неприкосновеност на личния живот и физическа цялост.
 
Протестиращите настояват от Българската държава официално да изрази позиция, изискваща от Изрaел, САЩ и международната общност да осигурят незабавно и трайно прекратяване на огъня на Ивицата Газа, Западния Бряг и в Ливан, а българските представители в ООН да оттеглят безусловната си подкрепа за страната, която към момента е нарушила най-много резолюции на ООН в историята.
 
Те искат да се предложи хуманитарна помощ за палестинския и ливанския народ и да се изисква от Изрaел да осигури безопасното ѝ достигане до хората в Газа и да се забрани безусловната дипломатична и публична подкрепа за Изрaел, докато не бъде постигнато пълното изтегляне на изрaелската армия от Ивицата Газа, Западния Бряг и да се прекрати огъня върху Ливан

От Федерацията на ционистите в България заявиха, че действията на Израел са в отговор на нападението на „Хамас“ срещу цивилни в Израел на седми октомври миналата година.

Протестиращите в подкрепа на Палестина и Ливан декларираха, че демонстрациите им ще продължат.

Видео: Facebook, "Барикада", снимка: стопкадър, протестиращи на столичния булевард "Витоша"