Състоянието на Светoслав от Свиленград, който пострада тежко при гасене на пожара в Сакар планина на 15 юли, е вече добро и той ще бъде изписан от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив.

В борбата с огнената стихия 19-годишният Светослав Димитров получи над 75% изгаряния по цялото тяло с дълбочина от втора и трета степен. Под непрекъснатите грижи на специалистите от Клиниката, момчето бе поддържано в съзнание въпреки тежкото и рисково състояние. Лекарите започнаха борба за живота му с поредица от операции, като му бяха осигурени пълно обезболяване и медицинска грижа през целия близо 2-месечен престой в болницата.

„Мисията ни е да практикуваме истинска медицина. Ние лекуваме всички болни така както се грижим за най-близките си хора. Клиниката има много добри примери в миналото от създаването й през 80те години на миналия век до днес като се развива изключително и само в полза на пациентите. Светльо претърпя много – 10 хирургични интервенции с пълна анестезия, преляхме му общо над 140 банки с кръв и кръвни продукти. Но нито той, нито ние се отказахме да се борим за живота и оздравяването му. Шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Сега той ще има възможността да продължи живота си по нормален начин.”, разказа началникът на Клиниката доц. д-р Елеан Зънзов.

"За нашите деца той е пример": Вълна от съпричастност за Светослав

Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия се гордее с излекувани вече десетки пациенти с над 50-60 процента изгаряния. Разполага с общо 26 легла, от които 7 са реанимационни, и с 5 специални флуидни легла за пациенти с обширни изгаряния , които създават комфорт, облекчават  страданията и подпомагат  възстановяването на болните в тежки състояния. Лечебното звено към УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив е единственото в страната, в което на едно място работят 9 пластични хирурзи и още толкова специализанти, както и екип от анестезиолози и реаниматори.

“Вярваме, че методите ни на лечение са абсолютно адекватни и сравними със световните тенденции. Няма нещо, което да не използваме или да не сме въвели за профила на специалността ни. Имаме добри примери за хора, лекувани в престижни болници в чужбина, при които резултатите са напълно съпоставими с нашите. В Клиника се внедрява всичко, което има смисъл за лечението на пациентите – терапия, използваща отрицателно налягане, по-известна като „вакуум терапия”; инжектиране на обогатена тромбоцитна плазма; 3D биопринтиране; хипербарна оксигенация в барокамера. Също така в момента се подготвя проект за използване на мастна тъкан, от която се извличат  стволови клетки за лечение на труднозарастващи рани.“, допълва доц. Зънзов.

Традициите в диагностиката и лечението на пациентите, както и богатият опит на специалистите от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия е определящ за това кога и как най-правилно трябва да се започне специализираното лечение на пациента. Светослав преминава през всички фази на изгарянето, като започва от шока в първите 3 дни, който е животозастрашаващ. След това настъпва не по-малко опасната фаза на токсикоинфекция. Хирурзите в Клиниката работят с едни от най-устойчивите на терапия бактериални щамове – т.нар. „бактерии-убийци“, за които огромната ранева площ  е входна врата. Оперативното лечение също не закъснява, а последната фаза -  на последствията от изгаряне, понякога продължава цял живот.

„Може спокойно да се каже, че борбата с последствията от изгаряне са развили и развиват пластичната хирургия  и в световен мащаб. Пациентите ни знаят, че могат да ни потърсят и да разчитат на нас винаги и по всяко време и след напускане на болницата.“, обясни доц. Зънзов. 

Лечението винаги протича в по-дълъг от заложения срок по клинична пътека, но престоят в болницата и медицинските грижи продължават до пълното излекуване на всеки пациент.

ДАРЯВАНЕ НА ЖИВОТ

Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия е един от най-големите консуматори на кръв и кръвни продукти в болницата. Шоковите изгаряния са свързани със загуба на големи количества кръв и всички кръвни елементи. „Затова нуждата от кръв е животоспасяваща и хората трябва да знаят, че дарявайки кръв, те наистина даряват живот на пациентите.“, призова доц. Зънзов и благодари на отзовалите се в кампанията за кръводаряване за Светослав.