Боклукът за един може да е съкровище за някой друг. Тази древна поговорка бе доказана напрактика от случка в столицата. Човек, който вероятно почиствал дома си, захвърлил голямо количество книги край казан на улица "Кричим" в "Лозенец". Томчетата били значително количество и привлекли вниманието на минувачите.

Хора започнали да подбират интересни за заглавия за себе си и свои близки и приятели. Хора, ценящи литературата, дори публикуван за ситуацията в социалната мрежа Facebook, за да може и други желаещи да спасят някоя друга книга от съдба на боклука.

"Най-хубавото е, че докато бях там, много хора се спряха и станаха "клошари". Дори 1 чужденка, 1 татко с бебе и още поне 5-6 човека. И също, че там вместо да се караме за книгите, си ги отстъпвахме, препоръчвахме, дискутирахме. Много интелектуално събитие", описва столичанинът, който разказва за случката.

Гледката на захвърлените на тротоара книги подстрекава и дежурната дискусия. Четем ли, или това вече се е превърнало в досадно задължение. Защо хората избират да хвърля, а не да дарят.

Не липсват и заинтересовани, които проявяват интерес към изданията, ненужни за някой друг.

Вижте някои от коментарите на столичани:

"Винаги съм се питала що за хора са тези, които го правят това нещо. И какво изпитват докато ги изхвърлят", пише Анни И.

"Жалко, че съм далече. Бих отишла веднага да ги взема. Хамлет лежи до стоманобетон".

"Няма нищо по-тъжно и по-страшно от изхвърлени върху мръсната улица книга", смята Жана Г.

"Някой ще продава наследствен имот", отбелязва Теря Г.

"Остана ли някое интересно заглавие, да не се разхождам напразно?"