Той може би е поредният интернет инфлуенсър. Името му е Дзами и в социалните мрежи има десетки хиляди последователи. Българин е и често обича с ирония да подхожда към проблемната ни народопсихология.

Но този път Дзами се обърна сериозно към своите последователи: Не забравяйте възрастните хора!

Всеки от нас с умиление си спомня за детските години. Ония, в които е прекарвал летата на село, когато все още нямаше интернет и играехме на криеница между разсадите от домати.

Прекарвахме часове под лятното нощно небе, брояхме звездите (които на село все пак се виждат) и слушахме историите за отминалата младост на любимите баба и дядо.

А баба всяка сутрин ни посреща с топли мекици, кара ни да спим следобед и ние с досада лежим в леглото и два часа гледаме тавана. Вечер пък се разиграваше редовния сценарий, предимно около 18:00 ч., защото възрастните са свикнали да сядат рано на масата:

- Гоше, баба, вечерята е готова, айде!
- Ама бабо, айде още малко…
- 10 минути.
- 20?
- Георги, не ме ядосвай, ще ти дърпам ушите!
- Уф, хубаво…

И така двамата сключвате негласно споразумение, че баба ти ще те извика след около половин час, а ти, без да роптаеш, ще си кажеш чао със Стоянчо, ще скалъпите план за утре, който ще започне точно в 10 сутринта. Ще ошушкате сливата на бай Тодор без да ви види, ще изядете плячката край реката, ще се надпреварвате кой ще направи по-голяма "жабка" и ще играете на чилик докато се стъмни.

Но някак си пораснахме. И забравихме за тия времена. Днес те са други, а ние, грабнати от живота, забравяме за село, баба, дядо…

"Не забравяйте, че това са хората, които са ни огледали - нашите баби и дядовци. Искам да напомня на всички, които все още имат живи такива - бъдете повече време с тях, обръщайте им внимание. Отидете на село, вижте ги как са, занесете им нещо сладко. Направете им подарък, прегърнете ги, нацепете им дървата.

Направете нещо за тях, защото тези хора са с 15 пъти по-големи сърца от нашите, за съжаление. Те са си дали живота за децата си и за нас - внуците им. Прекарвайте повече време със семействата си, помагайте им и ги обичайте. И не ги забравяйте", обръща се към потребителите Дзами.