Проблемът с резервирането на места на плажовете в България не е от днес, нито е само на плажа в Арапя. Картинката с оставени чадъри, кърпи или други принадлежности, които "пазят" място на хора, неприсъстващи физически, е до болка позната. Но все повече българи не са съгласни да свикнат с нея.

И ако някои са си мислели, че тарикатлъкът с чадърите си е отишъл, други на шега твърдят: Ако изчезне тарикатлъкът, Черноморието ще загуби своето очарование.

Снимка на Мария Радулова от плажа в Арапя отприщи емоциите на хората, които обикновено приключват със сравнение как е ТУК и как е ТАМ - в Гърция.

"Всеки ден от нашата почивка снимах подобна картинка на плажа, но не исках да отегчавам аудиторията. Явно си е повсеместна практика - ганьовска. И най-интересното, което наблюдавах през всичките тези дни беше, че тези „с резервациите“ на пясъка не са хора с малки деца, които по някак си разбираеми причини искат да бъдат близо до водата, за да им е удобно с децата. Нищо подобно. Ноооо, за моя приятна изненада едната сутрин заварих всичките „резервационни“ плажни принадлежности събрани накуп, зад вишката на спасителя. По-късно същия следобед на няколко места на плажа концесионерът сложи табели, че е „забранено“ оставянето на плажни пособия на пясъка. Моята гласна реакция беше „доживях, сега ако започнете и глоби да налагате, като в Гърция“. Здраве да е, скоро, пък и догодина ще видя има ли промяна. Дали?!", пише под поста потребител във Facebook.

А други просто призовават:

"Защо просто някой ранобудник не събере чадърите на една купчина?"

"Няма ли кой да ги събере тия чадъри и да ги натрупа в края на плажа, пък на следващия ден да знаят, че не е редно да ги оставят? Не са си платили място на плажа, че да го окупират."

Очевидно е, че тарикатите с чадърите нарушават правилата на концесионера и правата на останалите плажуващи, които искат да ползват пясъчната ивица свободно. В случая концесионерът е предприел действия, събирайки резервираните вещи и поставяйки табели, забраняващи практиката. Това е положителна стъпка към справедливото използване на плажните пространства, както се прави в други европейски страни, като Гърция, където подобни действия често водят до глоби.

Дано подобна решителност да се въведат по-строги мерки срещу неетичните навици на "резервиране", които пречат на останалите посетители на плажа, да не са ден до пладне. Крайно време е да се въведат санкции - току-виж това довело до културна промяна и по-добро спазване на правилата за всички.